Pääkirjoitukset - Journalistin ohjeista irrallinen saareke?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Postin sidosryhmäjohtaja ja entinen sanomalehtitoimittaja Timo J. Anttila otti 2-1-voiton sanomalehdistä Julkisen sanan neuvoston (JSN) käsittelyyn edenneessä mittelössä Postia koskevasta kirjoittelusta. JSN antoi eilisessä kokouksessaan Anttilan tekemistä kanteluista langettavat päätökset Keskisuomalaiselle ja Savon Sanomille. Sen sijaan Helsingin Sanomat sai vapauttavan ratkaisun.

Kanteluissa oli kyse siitä, olisiko Postin toimintaa kritisoineiden lehtien pitänyt mainita olevansa jakeluliiketoiminnassa sen kilpailijoita. Keskisuomalainen-konserni, johon myös Savon Sanomat kuuluu, on hankkinut omistukseensa Suomen Suoramainonnan, ja Helsingin Sanomilla kustantavalla Sanoma Media Finlandilla on pääkaupunkiseudulla jakelua hoitava yhtiö Early Bird.

Keskisuomalaisen pääkirjoitus 13.12.2018.

Keskisuomalainen ja Savon Sanomat moittivat pääkirjoituksissaan Postin syrjivän maaseutua ja sanomalehtiä rajuilla hinnankorotuksillaan. Helsingin Sanomat kertoi uutisjutussaan Postin jakeluvirheiden kehityksestä ja pakettien hukkaamisesta. Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien kirjoituksessa ei kerrottu lukijoille lehtikonsernin ja Postin välisestä kilpailuasetelmasta.

HS:n jutussa mainittiin, että ”Suomessa toimii useita jakeluoperaattoreita ja muiden jakeluyhtiöiden tekemä virhe menee ihmisten mielissä helposti Postin piikkiin. Esimerkiksi mediayhtiöillä on omia jakeluyhtiöitä”, mutta Sanoman lehtijakelua ei erikseen mainittu nimeltä.