Postista tuli kansan ja median sylkykuppi: Muiden tekemistä jakeluvirheistä kukaan ei hiisku

KOLUMNI: Kritiikki on paikallaan, mutta omaa etuaan valvovan median ruoska viuhuu puolueellisesti, kirjoittaa Pasi Kivioja.
Mielipide 5.10.2017 22:12
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Murroksen kourissa kipuilevasta Postista on tullut koko kansan ja median sylkykuppi. Nousevat hinnat, jakelun harventaminen ja älyvapaat bisnesideat käyvät ihmisten hermoon. Lännen Median juttu (21.9.2017) Postin harkitsemista vanhusten saattohoitopalveluista osoittautui sentään ankaksi.

Kaupallisen median kriittisyys Postia kohtaan juontaa juurensa nousseista jakeluhinnoista ja lehdenjakelun harventamisesta, minkä vuoksi sopimuksia on irtisanottu ja mediatalot ovat joutuneet perustamaan omia jakeluyhtiöitään.

Postin saama kritiikki on paikallaan, mutta omaa etuaan valvovan median ruoska viuhuu nolostuttavan puolueellisesti. Mikäpä siinä, että nostetaan esiin jokainen Postin väärään luukkuun jakama kirje, mutta tasapuolisuuden vuoksi media voisi joskus uutisoida myös omien jakeluyhtiöidensä mokista. Montako kertaa esimerkiksi Alma Median lehdet ovat revitelleet jakeluyhtiönsä Alma Manun väärään osoitteeseen jakamasta postista?

Yle uutisoi heinäkuun lopussa Postin saaneen alkuvuonna yli 30 000 reklamaatiota muiden tekemistä jakeluvirheistä. Näistä ei kukaan hiisku mitään. Sen sijaan muistan monta juttua Postin jakeluvirheistä.

Kilpailijoiden sähläys menee Postin piikkiin.

Kohtalon ivaa on, että kilpailijoiden sähläys kirjeiden kanssa menee sekin Postin piikkiin. Eihän ihmisillä ole mitään käsitystä, kuka heidän kirjeensä jakaa. Postin saamissa reklamaatioissa muun muassa manataan postinjakajien lukutaitoa ja kehotetaan Postia lopettamaan ruohonleikkaus.

Ainut vaan, että Posti ei ole näitä kirjeitä jakanut vaan yksityiset jakeluyhtiöt.

 

Kolumnin niksiosuudessa kerron, miten pystyt tarkistamaan, kuka on jakanut väärään luukkuun. Käännä kirjekuoren osoitekenttä itseesi päin. Jos kuoressa näkyy QR-koodin näköinen kuvio, sen alla on kirjaimia ja numeroita vilisevä koodi.

Postin jakamassa kuoressa lukee Posti Oy ja tunnus PRIORITY, ECONOMY tai POSTI GREEN. Jos tässä kohtaa lukee esimerkiksi MALAP, LSTJ tai SJOY, valituksen voi osoittaa Alma Manulle, Lounais-Suomen Tietojakelulle, Savon Jakelulle tai muulle yksityiselle jakeluyhtiölle.

Koodien selitykset löytyvät netistä esimerkiksi hakusanoilla ”Näin tunnistat kirjeen jakaneen jakeluyhtiön”. 

 

Kirjoittaja Pasi Kivioja on vapaa toimittaja, yrittäjä ja Suomen Kuvalehden Mediaansekaantuja-blogisti.