Onko Niinistö myös mielipidemittausten herra? Taloustutkimus kiistää "kuriinpanon"

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Ulottuuko Sauli Niinistön paljon puhuttu vaikutusvalta myös mielipidemittausten metodeihin?

Kirjoitin viime viikolla ilmestyneestä Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjasta (Into) aiemmassa blogikirjoituksessani. Aamulehden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittamassa poliittisessa elämäkerrassa sanotaan, että ”Niinistö on suomalaisessa poliitikassa siitäkin ainoalaatuinen hahmo, että hän on pannut mielipidemittaajatkin ’kuriin'”.

Kirjoitin Mörttisen ja Nurmen muistelleen kirjassaan erikoista episodia, jossa Niinistön rähjääminen Yleisradiolle johti siihen, että Taloustutkimuksen tekemiin eduskuntavaalien kannatusarvioihin lisättiin jatkossa pysyvästi yksi prosenttiyksikkö kokoomuksen kannatukseen.

Niinistö oli moittinut Ylen julkaisemia mittauksia ”johdonmukaisesta suunnattomasta virheestä” kokoomuslaisten kannatuksen arvioinnissa alakanttiin. Ylen uutistoiminnan silloinen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen puolustautui toteamalla, että Yle julkaisee Taloustutkimuksen kannatusarviot sellaisenaan. Kirjan mukaan Taloustutkimus oli havainnut ongelman jo vuotta ennen Niinistön purkausta, mutta tutkimusmenetelmiä tarkistettiin Ylen pyynnöstä.

Menetelmästä ei löytynyt varsinaista vikaa, vaan jostain syystä tutkijat eivät tavoittaneet juuri kokoomuksen kannattajia. Taloustutkimuksen silloinen tutkimusjohtaja Hannu Ilkas kertoo kirjassa, että tämän vuoksi kokoomuksen kannatukseen lisättiin jatkossa pysyvästi yksi prosenttiyksikkö.