Myymälävarkaan ja seksuaalirikollisen yksityisyydensuoja oikeuden puntarissa

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Suomessa käydään nykyisin harva se päivä oikeutta sananvapauden rajoista sosiaalisessa mediassa, mutta kaikki tapaukset eivät saa yhtä paljon huomiota kuin kesäkuun MV-käräjät.

Esimerkiksi tänään korkein oikeus piti antamassaan päätöksessä voimassa äänekoskelaisen ”pedofiilinmetsästäjän” tuomion yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä Facebookissa. Eilen uutisoitiin, että Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin myymälänäpistelijän kuvan julkaisseen miehen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Mies oli jakanut alaikäisen näpistelijän kuvaa ja videota K-kaupan Facebook-sivuilla. Kaupassa oli ollut näkyvillä kyltti, jonka mukaan näpistelijöistä laitetaan kuvat Facebookiin, ja omalla toiminnallaan henkilö antaa itse hyväksynnän tällaisille Facebook-päivityksille.

Tällainen vitsikäs kyltti voi toimia varkaanpelottimena, mutta uhkauksen toimeenpano ei ole järkevää.

Aiemmin olen kirjoittanut myös niin sanotun ”risunjemmaajan” tapauksesta (täällä ja täällä), jossa niinikään tuomittiin sakkoja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä YouTube-videolla.

Vuonna 2015 Helsingin Uutiset kysyi lukijoiltaan, onko varkauksista epäiltyjen kuvien julkaisu kaupoissa oikein. 4081 nettivastaajasta 95 prosenttia vastasi, että se on oikein.