Risunjemmaajana tunnetuksi tullut kuoli - menikö some-kiusaaminen liian pitkälle?

Journalistin ohjeiden mukaan kerran seuraamaan aloitettuja uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka.

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Journalistin ohjeiden mukaan kerran seuraamaan aloitettuja uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka. Olin valmistautunut kommentoimaan kevään aikana niin sanotun ”risunjemmaajan” tapauksen käräjäoikeuskäsittelyä, josta kirjoitin SK:n kolumnissani 16. helmikuuta, mutta tällä kertaa seuraaminen täytyy lopettaa ikävään uutiseen.

Mies on kuollut.

Kouvolan Sanomien mukaan ”risunjemmaajana” tunnetuksi tullut kouvolalainen 72-vuotias mies kuoli sairaalassa 13. maaliskuuta. Lehden mukaan mies joutui sairaalahoitoon 23. helmikuuta.

Miehestä lenkkipolun varressa kuvattu uhoamisvideo julkaistiin YouTubessa viime kesänä, ja mies päätyi ”raivokkaana risunjemmaajana” somen viraali-ilmiöksi ja yleiseksi naurunaiheeksi.

Asiaa oli tarkoitus puida Kymenlaakson käräjäoikeudessa tänä keväänä. Kuvaajaa syytettiin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, risumiestä laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta.

Miehen lähisukulainen arveli aiemmin, että miehen terveyden heikentymisen taustalla oli kiusaaminen ja häirintä, jota mies oli kohdannut YouTubessa julkaistun videon jälkeen. Kouvolan Sanomien haastatteleman lähisukulaisen mukaan miehen oli ollut vaikea liikkua julkisilla paikoilla ilman, että hänelle tultiin vinoilemaan. Lehden mukaan hänen ikkunansa takana käytiin huutelemassa, auton tuulilasiin ja postilaatikkoon jätettiin vihaviestejä ja jopa kymmenenvuotiaat lapset kyselivät häneltä ”Etkös sinä risumies olekaan linnassa?”

Mies antoi videon julkaisun jälkeen myös itse kommentteja medialle, ja Ylen Perjantai-ohjelma esitti hänen haastattelunsa paria päivää ennen sairaalaan joutumista. Jälkeenpäin voi tietysti viisastella, ettei sinänsä myönteinen käsittelytapa tv-julkisuudessa välttämättä ollut parasta lääkettä tilanteeseen, jossa tunnistettavuus ja ihmisten kommentointi ahdistivat jo muutenkin.

Iäkkään miehen sairaalaan päätymisen syistä on toki vain lähisukulaisen esittämä arvio, joten suoraa syy-seuraus-suhdetta kiusaamisen ja terveydentilan heikentymisen välillä ei varmuudella voi tällä perusteella todentaa. Tapaus on kuitenkin murheellinen esimerkki pidäkkeettömästä some-riepottelusta.

Kuten aiemmassa kolumnissani kirjoitin, mielestäni kohtuus unohtui risumiehen osakseen saamassa some-nöyryytyksessä. Se ei ollut missään suhteessa väitetyn roskaamiskiellon rikkomiseen. Ei, vaikka miehen oma käytös videolla oli täysin epäasiallista.

Nöyryytys alkoi miehen esittämisestä tunnistettavana YouTube-videolla, ja se jatkui miehen kasvojen ja äänen käytöllä uusissa pilavideoissa sekä ihmisten ilkkumisena somessa ja livenä.

Yhä hengissä olevat asianosaiset ovat varmasti nyt ylpeitä itsestään.