Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Linnan juhlien teemana luotettava tiedonvälitys – Hesarin päätoimittajia ei kutsuttu

Blogit Mediaansekaantuja 5.12.2019 15:53
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Perjantaina 6. joulukuuta 2019 juhlitaan Suomen 102-vuotista itsenäisyyttä. Presidenttiparin Linnan juhlissa on tänä vuonna teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Presidentin kanslian tiedotteen mukaan kutsuttuina on erityisesti henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua.

Mielenkiintoinen juttu on se, että juuri tällaisena teemavuotena maan suurimman päivälehden Helsingin Sanomien päätoimittajat seuraavat juhlia katsomon puolelta. Yksikään lehden kolmesta päätoimittajasta ei saanut kutsua Linnaan.

Väistämättä herää kysymys, onko kyse jonkinlaisesta näpäytyksestä Hesarille tai sisältääkö kutsumatta jättäminen salatun viestin lehden johdolle? Tätä voi vain arvailla.

Tietokirjailija Risto Uimonen huomioi viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Sauli Niinistö – tasavallan presidentti (WSOY), että kun presidentti Sauli Niinistö kiisti HS:n uutisen Niinistön transponderialoitteen aiheuttamasta hämmennyksestä elokuussa 2016, lehden vastaava päätoimittaja Kaius Niemi jäi samana vuonna ilman kutsua Linnan juhliin.

Niinistö ja HS olivat julkisesti napit vastakkain myös seuraavan vuonna, kun lehti julkaisi puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta kertovia salaisia asiakirjoja ja presidentti kommentoi asiaa tiedotteessa joulukuussa 2017.

Tänä vuonna 130 vuotta täyttänyt Helsingin Sanomat juhli sidosryhmiensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa näyttävästi Tapahtumakeskus Telakalla Helsingissä 14. marraskuuta, mutta tasavallan presidentti ei juhliin osallistunut. Sen sijaan tilaisuudessa luettiin presidentin lähettämä tervehdys.

”Helsingin Sanomien periaatelinjaan sisältyy tasapuolisen, nopean ja luotettavan uutisvälityksen velvoite. Tämä linjaus on hyvä esimerkki myös muille”, presidentti kirjoitti tervehdyksessään.

Tätä taustaa vasten on huomiota herättävä ratkaisu jättää presidentinkin mielestä ”sananvapauden asiaa koko historiansa ajan ajaneen” HS:n johto kutsumatta Linnaan juuri tänä vuonna. Vaikka eihän päätoimittajien kutsu mikään itsestäänselvyys ole ja presidenttipari voi kutsua omiin juhliinsa aivan kenet haluaa.

Presidentin kanslia ei kommentoi yksittäisiä kutsuja tai kutsumatta jättämisiä, mutta tämän verran suostuttiin asiasta lausumaan:

”Tasavallan presidentti ja rouva Jenni Haukio haluavat itsenäisyyspäivän teeman valinnalla kiinnittää huomiota johonkin tärkeänä pitämäänsä teemaan. Tämä ei tarkoita, että kaikki kyseisellä sektorilla vaikuttavat pyrittäisiin kutsumaan tai että tämä edes olisi mahdollista. Kutsutut edustavat tänäkin vuonna monipuolisesti teemaan liittyviä tahoja ja toimijoita”, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan.

”On hyvä myös huomioida, että tiedon lisäämiseen ja yhteiskunnallisen keskustelun herättämiseen osallistuvat tiedotusvälineissä muutkin kuin päätoimittajat, joten kutsuvieraskokoonpanoa pitää katsoa tässä mielessä kokonaisuutena.”

Tiettävästi muita HS:n toimittajia onkin kutsuttu Linnaan. Vähintään yhtä paljon mediaväkeä kiinnostaa, ketkä eivät ole kutsua saaneet!

Täydennys 5.12.2019 klo 19.40: Saamani ja tarkistamani tiedon mukaan myöskään Ylen päätoimittajat ja toimitusjohtaja eivät ole saaneet kutsua juhliin.

>> Lue myös jatko-osa Isojen tiedostusvälineiden päätoimittajat jäivät ilman kutsua Linnaan.