Linnan juhlien teemana luotettava tiedonvälitys - Hesarin päätoimittajia ei kutsuttu

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Perjantaina 6. joulukuuta 2019 juhlitaan Suomen 102-vuotista itsenäisyyttä. Presidenttiparin Linnan juhlissa on tänä vuonna teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Presidentin kanslian tiedotteen mukaan kutsuttuina on erityisesti henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua.

Mielenkiintoinen juttu on se, että juuri tällaisena teemavuotena maan suurimman päivälehden Helsingin Sanomien päätoimittajat seuraavat juhlia katsomon puolelta. Yksikään lehden kolmesta päätoimittajasta ei saanut kutsua Linnaan.

Väistämättä herää kysymys, onko kyse jonkinlaisesta näpäytyksestä Hesarille tai sisältääkö kutsumatta jättäminen salatun viestin lehden johdolle? Tätä voi vain arvailla.

Tietokirjailija Risto Uimonen huomioi viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Sauli Niinistö – tasavallan presidentti (WSOY), että kun presidentti Sauli Niinistö kiisti HS:n uutisen Niinistön transponderialoitteen aiheuttamasta hämmennyksestä elokuussa 2016, lehden vastaava päätoimittaja Kaius Niemi jäi samana vuonna ilman kutsua Linnan juhliin.

Niinistö ja HS olivat julkisesti napit vastakkain myös seuraavan vuonna, kun lehti julkaisi puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta kertovia salaisia asiakirjoja ja presidentti kommentoi asiaa tiedotteessa joulukuussa 2017.