Kukapa ei tahtoisi yövuoroon Australiaan?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tänään on hieman kohistu siitä, että MTV:n uutiset aikoo siirtää yövuoronsa Australiaan ensi vuoden alusta. Jotkut ovat pitäneet sitä vitsinä, jotkut ovat keuhkonneet media-alan alennustilasta.

Hengitelläänpä hetki syvään, tuijotellaan sermiä ja mietitään.

Tarkemmin ajatellen kyseessä on fiksu veto, jolle on vaikea keksiä vasta-argumentteja. MTV:n mukaan ratkaisulla ei ole henkilöstövaikutuksia, ja se vapauttaa toimituksen omia voimavaroja muihin tehtäviin.

MTV seuraa STT-Lehtikuvan esimerkkiä, sillä tietotoimisto on kerännyt kokemuksia Australian-yövuoroista jo viime keväästä lähtien. STT lähetti toiselle puolelle maapalloa Australian uutistoimiston AAP:n tiloihin neljä toimittajaa tekemään paikallisessa päivävuorossa Suomen yöuutisia. Kirjoitin STT:n kengurutoimittajista viime keväänä täällä.

Kokemukset Australiasta ovat olleet ilmeisen hyviä. STT-Lehtikuvan vastaava päätoimittaja Mika Pettersson perusteli ratkaisua yövuorolaisten jaksamisella, journalistisella laadulla ja kustannussäästöillä. Ihmiset eivät jaksa raskaita yövuoroja, ja virkeä toimittaja tekee parempaa jälkeä kuin väsynyt. Määräaikainen pesti Australiassa on kenelle tahansa toimittajalle houkutteleva komennus.