Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Kukapa ei tahtoisi yövuoroon Australiaan?

Blogit Mediaansekaantuja 5.11.2014 22:15
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Tänään on hieman kohistu siitä, että MTV:n uutiset aikoo siirtää yövuoronsa Australiaan ensi vuoden alusta. Jotkut ovat pitäneet sitä vitsinä, jotkut ovat keuhkonneet media-alan alennustilasta.

Hengitelläänpä hetki syvään, tuijotellaan sermiä ja mietitään.

Tarkemmin ajatellen kyseessä on fiksu veto, jolle on vaikea keksiä vasta-argumentteja. MTV:n mukaan ratkaisulla ei ole henkilöstövaikutuksia, ja se vapauttaa toimituksen omia voimavaroja muihin tehtäviin.

MTV seuraa STT-Lehtikuvan esimerkkiä, sillä tietotoimisto on kerännyt kokemuksia Australian-yövuoroista jo viime keväästä lähtien. STT lähetti toiselle puolelle maapalloa Australian uutistoimiston AAP:n tiloihin neljä toimittajaa tekemään paikallisessa päivävuorossa Suomen yöuutisia. Kirjoitin STT:n kengurutoimittajista viime keväänä täällä.

Kokemukset Australiasta ovat olleet ilmeisen hyviä. STT-Lehtikuvan vastaava päätoimittaja Mika Pettersson perusteli ratkaisua yövuorolaisten jaksamisella, journalistisella laadulla ja kustannussäästöillä. Ihmiset eivät jaksa raskaita yövuoroja, ja virkeä toimittaja tekee parempaa jälkeä kuin väsynyt. Määräaikainen pesti Australiassa on kenelle tahansa toimittajalle houkutteleva komennus.

MTV:n Australiassa asuva freelancer-toimittaja pääsee valmiiseen pöytään eli osaksi kansainvälisen median työyhteisöä. Hän toimittaa käytännössä Mtv.fi:n, Radio Novan ja Tekstikanavan uutisia.

Syystä tai toisesta Australian uutistoimisto ei ole lähettänyt omia yövuorolaisiaan vastavuoroisesti Suomeen. AAP:n omat yövuorot tehdään Lontoossa.

>> Lue myös: Katso, kengurutoimittaja loikkaa!