Katso, kengurutoimittaja loikkaa!

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kaikkea se median murros teettää.

Jos joku piti Suomen Tietotoimiston ”kenguruvuoroa” vitsinä, hän joutuu nyt tarkistamaan käsityksiään. Neljä STT:n yötoimittajaa on ihan oikeasti aloittamassa työnsä Australian-haarakonttorissa aivan näinä päivinä. STT siis siirtää yöpäivystyksensä Suomesta Sydneyyn, jossa kello on seitsemän tuntia meitä edellä, vuodenajat käänteiset ja ihmisetkin ylösalaisin.

Moni on ihmetellyt, mikä järki tässä touhussa on. Puretaanpa auki.

STT:n vastaavan päätoimittajan Mika Petterssonin mukaan järjestelyyn on kolme syytä. Ensimmäinen on se, että kuluttaviin ja raskaisiin yövuoroihin kello 23.15–7.15 on vaikea saada työntekijöitä.

”Ihmiset eivät jaksa. He menevät lääkärin luo, joka sanoo, ettei yövuoroja voi enää tehdä. Tämä on yleismaailmallinen ongelma”, Pettersson toteaa.

Toinen syy on journalistisessa laadussa.

”Virkeä toimittaja tekee parempaa jälkeä kuin väsynyt. Monet asiakkaamme tarkistavat mobiilista tarjontamme jo kello 6–7, ja haluamme taata heille hyvää tuotantoa jo silloin.”

Petterssonin mukaan kolmas syy on taloudellinen. Neljän toimittajan siirto päivävuoroon ulkomaille pelastaa yhden toimittajan työpaikan STT:n marraskuussa päättyneiden yt-neuvottelujen jälkeen. Yt-neuvotteluissa tavoitteena olivat noin 2,1 miljoonan euron säästöt.

STT:n toimittajilleen maksama yölisä on arkena noin 100 euroa, lauantaisin 180 euroa ja sunnuntaiyönä 150 euroa. Näistä kertyy noin yhden toimittajan vuosipalkan verran säästöä, kun neljä yövuorolaista siirtyy päivävuoroon maapallon toiselle puolelle.   

Australiassa elämisen kustannustaso on korkeampi kuin Suomessa. Yleensä mediatalot maksavat ulkomaankirjeenvaihtajilleen merkittäviä palkanlisiä, jotka voivat olla 2000-3000 euroa kuukaudessa. Lisäksi työnantaja auttaa usein muutto-, asumis- ja tietoliikennekuluissa. Näin yhden työntekijän kokonaiskustannukset jopa kaksinkertaistuvat ulkomailla, mutta STT:n laskelmissa syntyy säästöä.

Petterssonin mukaan Australian-pesti ei ole kirjeenvaihtajan tehtävä. Kysymys on vuoden tai kahden mittaisesta sopimuksesta. Palkkaa maksetaan journalistien työehtosopimuksen mukaisesti, ja palkanlisissä ja eduissa noudatetaan Petterssonin mukaan niukkaa linjaa. Tämä on ollut myös tehtävään hakeneiden tiedossa alusta alkaen. Vapaaehtoisia lähtijöitä olisi silti ollut enemmänkin.

”Toimittajien lähettämisellä Australiaan on ollut erittäin kohottava merkitys työyhteisössä. Ideasta on tykätty”, Pettersson sanoo.

Kustannuksia keventää ”asevelihintainen” vuokrasopimus työpisteistä Australian uutistoimiston AAP:n kanssa. Samoissa tiloissa työskentelevät jo ennestään tanskalainen uutistoimisto Ritzau, saksalainen uutistoimisto DPA, saksalaislehti Die Welt ja sveitsiläinen uutistoimisto SDA. Paikalle odotetaan myös norjalaisia ja belgialaisia. AAP:n omat yövuorot tehdään Lontoossa.

STT tarvitsee neljä yötoimittajaa, koska työvuorossa pitää olla yhtaikaa vähintään kaksi. Neljällä vuorolaisella saadaan katettua lomat ja vapaapäivät. Kotimaan poliisisoittokierrosten lisäksi yötoimittajat seuraavat ulkomaanuutisia, vahvistavat aamutuotantoa Suomessa ja sopivat etukäteen esimerkiksi poliitikkojen ja asiantuntijoiden kanssa puhelinhaastattelusta varhain aamulla.  Toimittajat voivat tietenkin tehdä myös Australiaa koskevia juttuja.

Jos kotimaassa tapahtuu yöllä jotain merkittävää ja uutisarvoista, Helsingissä herätetään uutiskuvatoiminnan esimies, joka lähettää paikalle kuvaajan. Päätoimittajien tehtävä on hankkia tarvittaessa paikalle toimittaja.

Petterssonin mukaan Australiasta Suomeen soittelusta ei koidu suuria kustannuksia, sillä puhelut kulkevat internetin yli tavallisia lanka- ja matkapuhelinyhteyksiä edullisemmin.

Toimittajan kannalta kenguruvuoro Australiassa kuulostaa kiinnostavalta mahdollisuudelta omalla työuralla, vaikka reissussa ei vaurastumaan pääsisikään. Jos työnantaja tarjoaisi minulle samaa ja elämäntilanne mahdollistaisi vuoden tai parin seikkailun maailman äärissä, lähtisin viivana.

Menestystä tehtävään valituille!

>> STT:n yötoimittajien blogi Australiasta löytyy täältä.