Kimin ja Mintun Insta-kuvat, osa 2 - "Koen painostuksen inhottavana"

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Kävi niin kuin eilen povasin, ettei yksikään Kimi Räikkösen ja Minttu Virtasen lakimieheltä noottia saanut media uutisoinut aiheesta. Antaa juristien jupista on sinänsä ymmärrettävä ajattelutapa painostamista vierastavilta mediataloilta, mutta itse asia eli tekijänoikeudet uusissa julkaisuvälineissä kaipaisi monipuolisia näkemyksiä ja laajempaa keskustelua.

No, onneksi Vauva-lehden palstalla sentään pidetään yhteiskunnallista keskustelua yllä. Myös Twitterissä ja Facebookissa on ollut aiheesta vilkasta kirjoittelua. Samoin tässä blogissa pohdiskelu jatkuu ainakin vielä tämän pitkähkön jorinan verran.

Iltalehden julkaisupäällikkö Erkki Meriluoto kertoi eilisen tekstini julkaisun jälkeen, että EU-tuomioistuimen päätös niin sanotussa BestWaterin ennakkotapauksessa antoi Iltalehdelle suuntaa, jonka mukaan kuvien upottaminen Instagramin ulkopuoliselle mediasivustolle on ok.

EUT:n ennakkopäätös on vuodelta 2014, eikä sitä ole ranskan ja saksan kielen lisäksi käännetty englanniksi tai suomeksi. Päätöstä selventävä englanninkielinen artikkeli löytyy kuitenkin tuolta ja alkuperäinen päätös täältä.

Tapauksessa oli kyse BestWater-nimisen yrityksen YouTube-videoista, joita kilpailevan firman myyntimiehet käyttivät lupaa kysymättä upotettuina (embedded) omilla verkkosivuillaan. Saksan ylin oikeusaste pyysi upottamisen laillisuudesta lausuntoa EUT:lta. Tuomioistuimen kanta oli, ettei YouTube-videoiden upottamista ulkopuolisen verkkosivuille voitu pitää tekijänoikeusrikkomuksena.