Kansainvälinen uutismedia on MAGA-pojalle anteeksipyynnön velkaa

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Harvoin tulee oltua Fox Newsin kanssa samoilla linjoilla, mutta tästä asiasta olen Foxin toimittajan kanssa samaa mieltä: median pitäisi pyytää anteeksi koulupojalta, joka leimattiin yhden some-videoklipin perusteella vanhalle intiaanimiehelle ja sotaveteraanille ilkkuvaksi häiriköksi.

Sosiaalisessa mediassa ja uutismediassa levisi viikonloppuna viraalivideo, joka esitti amerikkalaisteinin ja alkuperäisväestöön kuuluvan vanhemman miehen intensiivistä kohtaamista Lincolnin muistomerkillä Washingtonissa. Intiaanimies lauloi shamaanimantraa ja paukutti rumpuansa hyvin lähellä hymyilevää poikaa, jolla oli päässään presidentti Donald Trumpin kannattajien punainen Make America Great Again -lippalakki. Katolisen poikakoulun oppilaat olivat osallistuneet päivällä abortin vastaiseen marssiin, katselleet pääkaupungin nähtävyyksiä ja odottivat bussikyytejä takaisin Kentuckyyn.

Monet viestimet kertoivat teinipoikien ilkkuneen, häiriköineen tai nöyryyttäneen intiaanimiestä rinkinsä keskellä. Lippalakkipäisen nuorukaisen kerrottiin sulkeneen mieheltä tien ja tuijottaneen tätä ylimielinen virne kasvoillaan.

Olen kirjoittanut näistä viraalivideoista ja niiden kyseenalaisesta todistusarvosta ennenkin. Kuten yleensä, myös tässä tapauksessa video alkaa tapahtumien keskeltä ja rajautuu tiiviiseen lähikuvaan. Näemme virnistelevän lippispään, rumpua paukuttavan intiaanin ja taustalla elämöivän poikalauman. Tilanne näyttää ikävältä.

Videon kuvaaja laittaa klipin jakoon, ja sen katsojat tekevät omia tulkintojaan. Tässä vaiheessa ammattimaisesti toimivan median pitäisi kuitenkin malttaa tekemästä hätäisiä päätelmiä.