Juttua ei olisi pitänyt julkaista lainkaan

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Harvoin – jos koskaan – olen nähnyt näin suorasanaista oikaisua kuin Aamulehden verkkosivuilla tänään. Lehti oli julkaissut Hengen ja tiedon messuihin liittyvän haastattelun, jossa tohtorikaksoset Harri ja Ilkka Virolainen väittivät, että lääkärin kuolemantuomio on vain mielipide ja parantumattomasta sairaudesta voi parantua myönteisen ajattelun avulla.

Jos tohtorit näin sanovat, täytyyhän siinä jotain perää olla, vai kuinka?

No ei. Aamulehden oikaisun mukaan ”Jutussa muun muassa esitettiin ajatus, että ajatuksen voimalla on mahdollista parantua mistä tahansa sairaudesta tai että myönteisellä ajattelulla voi parantua, vaikka lääkäri olisi antanut vain tunteja elinaikaa. Tällaiset väitteet ovat huuhaata. Jutussa haastatellut veljekset esiteltiin ’tohtoreiksi’, mutta he eivät ole lääketieteen asiantuntijoita. He ovat kauppatieteiden tohtoreita.”

Huuhaata, ”tohtorit” lainausmerkeissä, ja sitten vielä tämä – Aamulehti poisti alkuperäisen jutun verkosta kokonaan ja tilalle ilmestyi teksti: ”Juttua ei olisi pitänyt julkaista lainkaan, ja sen vuoksi jutun sisältöä ei enää näytetä tässä.”

Kyseinen juttu, sen oikaisu ja poisto ovat olleet päivän kuuma puheenaihe mediaväen some-keskusteluissa. En ihmettele, sillä jo itse aihe, uskomushoidot, kuohuttaa. Toimittajia hämmästyttää myös se, missä kohtaa komentoketju on lehdessä pettänyt, kun tällaista tuubaa pääsee verkkolehden lisäksi myös printtilehteen, jossa laatua valvovia silmäpareja on enemmän.