Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Juttua ei olisi pitänyt julkaista lainkaan

Pasi Kivioja
Blogit Mediaansekaantuja 3.4.2016 22:15
Harvoin – jos koskaan – olen nähnyt näin suorasanaista oikaisua kuin Aamulehden verkkosivuilla tänään. Lehti oli julkaissut Hengen ja tiedon messuihin liittyvän haastattelun, jossa tohtorikaksoset Harri ja Ilkka Virolainen väittivät, että lääkärin kuolemantuomio on vain mielipide ja para...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Pasi Kivioja

Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Keskustelu

Että ”virheitä sattuu”? Juurihan edellä,todetaan kuinka huuhaakaksoset ovat aiemmin saaneet kritiikitöntä mainostusta useissa lehdissä. Taisi olla alan konkari Saska Saarikoski HS:n kritiikittömän jutun toimittaja.

Olisikohan systemaattinen virhe, enemmän kuin satunnainen. Toimittajien huuhaauskovaisuus tuskin tästä oikaisusta häviää.

Ei pitäisi näin rajusti ampua alas henkisiä asioita. Mielellä on suurempi vaikutus ihmiseen kuin länsimaiset tällä hetkellä ajattelevat, ja asiasta on tehty ihan tieteellistä tutkimustakin (esim. tanskalainen tutkimus plasebo-lääkkeiden vaikutuksesta on esitelty dokumenttisarjassa Mielen salattu voima, joka löytyy Youtubesta).

Oletteko huomanneet, että positiiviset ihmiset sairastavat melko vähän? Ja että negatiiviset ihmiset ovat jatkuvasti kipeinä. Luulen huomanneeni, että pystyn pitämään flunssat poissa tahdonvoimalla ja positiivisuudessa. Henkisesti todella stressaavana aikana taas tulehdukset puhkeavat.

Huomaamme, että negatiiviset tunteet synnyttävät meissä fyysisiä reaktioita kuten itkun puhkeamisen, punastumisen, sydämentykytyksiä, muljahduksen mahassa… Pidämme näitä fyysisiä reaktioita aivan luonnollisina. Olen järkeillyt, että samalla tavalla positiiviset tunteet vaikuttavat meidän fyysisyyteen. Virolaisen veljekset selittävät tämän asian niin äärilaidalta, että se on hankala ottaa vastaan. Mutta kyllä siellä jokin totuudensiemen on.

Mielialan vaikutus ihmisen terveyteen ja sairauksista parantumiseen on ymmärtääkseni lääketieteellisestikin hyväksytty ja kai todistettu. Eräs mielenterveydenhoidossa toimiva ystäväni totesi, että mielialalääkitys auttaa myös fyysisten vaivojen parantumiseen.

Ongelma on minusta eniten se, että ko. näkökulma yleistetään ”tohtorikaksosten” toimesta täysin mielivaltaisesti. Esim. syövän parantumiseen mielialan vaikutus ei varmaan ole nähty vaikuttavan.

Kun taas monet ns. psykosomaattiset vaivat voivat hyvinkin olla mielialasta kiinni, esim, päänsärky, huimaus, pahoinvointi jne. Joiden häviämisellä monesti huuhaahoitojen ”tehoa” markkinoidaan. Vaikka kyseessä on pelkkä plasebohoito.