Julkisuuden henkilö vaati osoitteensa poistoa näköislehdestä - toimitus kieltäytyi, JSN ratkaisi

Pitääkö arkistoituihin lehtijuttuihin kajota jälkikäteen, jos jutun kohde hyvin perusteluin vaatii niin?

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Pitääkö arkistoituihin lehtijuttuihin kajota jälkikäteen, jos jutun kohde hyvin perusteluin vaatii niin? Sama kysymys pomppaa aina silloin tällöin esiin, ja viimeksi eilen pohdimme tätä asiaa Julkisen sanan neuvoston kokouksessa.

Julkisuuden henkilö oli riitaantunut taloyhtiönsä kanssa, mistä Helsingin Sanomat oli tehnyt uutisia kahtena perättäisenä päivänä. Uutisissa oli henkilön osoite ja kuva hänen kotitalostaan.

Kantelun tehneellä henkilöllä on turvakielto, jonka takia esimerkiksi viranomaiset eivät saa luovuttaa hänen osoitetietojaan eteenpäin. Kantelijan mukaan vuosikymmeniä digitaalisessa, kaikille luettavissa olevassa arkistossa olevasta osoitetiedosta aiheutuu hänelle kohtuuttomia seurauksia.

Henkilö vaati muutoksia juttuihin heti tuoreeltaan vuonna 2015, jolloin toimitus kieltäytyi. Henkilö uudisti vaatimuksensa keväällä 2016, jolloin toimitus poisti tietoja vanhoista verkkouutisista ja sosiaalisen median päivityksistä. Kantelu tuli JSN:oon myöhässä, mutta se päätettiin ottaa poikkeuksellisesti käsittelyyn aiheen periaatteellisen merkityksen vuoksi.

Vastaavan päätoimittajan mukaan lehti ei ollut tietoinen turvakiellosta, mutta suostui kantelijan asianajajan vaatimuksesta poistamaan HS.fi-sivuston verkkouutisestaan henkilön osoitteen ja osoitteen paljastavan kuvan. Näköislehteen – eli pdf-muotoiseen verkkojulkaisuun, joka on printtilehden kuvakopio – lehti ei tehnyt muutoksia, vaikka kantelija vaati osoitetietojen peittämistä mustilla palkeilla.