Isojen tiedotusvälineiden päätoimittajat jäivät ilman kutsua Linnaan

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Edellisessä blogikirjoituksessani hämmästelin, että Helsingin Sanomien kaikki kolme päätoimittajaa sekä Ylen kaksi päätoimittajaa ja toimitusjohtaja jäivät ilman kutsua tämän vuoden Linnan juhliin. Juhlien teemana oli luotettava tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Presidentin kanslian mukaan Linnaan oli kutsuttuina erityisesti henkilöitä ja instituutioita, jotka toiminnallaan edistävät luotettavan tiedon välittämistä ja yhteiskunnallista keskustelua. Äkkiseltään voisi kuvitella tällä tarkoitettavan muun muassa Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin sitoutuneita tiedotusvälineitä ja heidän johtohahmojaan.

Heti kirjoituksen julkaisun jälkeen aloin saada viestejä, joiden perusteella vaikutti siltä, ettei keskeisten tiedotusvälineiden päätoimittajia ollut kutsuttu paikalle juuri ollenkaan.

Tämä oletus sai vahvistuksen, kun katsoin Linnan juhlien kättelyä: Linnassa ei ollut maakuntalehtien eikä valtakunnallisten lehtien päätoimittajia lukuun ottamatta Ilta-Sanomien uutta vastaavaa päätoimittajaa Johanna Lahtea. Kutsua eivät olleet saaneet myöskään MTV:n, STT:n tai suurten aikakauslehtien päätoimittajat.

Eipä siellä näkynyt myöskään Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtajaa Vesa-Pekka Kangaskorpea, Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajaa Pia Kalstaa tai Alma Median Kai Telannetta.