Iltalehti toipuu tämä-taudista

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Iltalehti karsii tämä- ja nämä-otsikointia verkkouutisistaan, kertoo lehden kustantaja Kari Kivelä tuoreimmassa Suomen Lehdistö -lehdessä. Tämä-otsikoilla tarkoitetaan klikkaamaan pakottavia kiusoitteluotsikoita, jotka eivät paljasta uutisen pihviä. Olen kirjoittanut aiheesta aiemmin postauksessani Tässä syy, miksi en klikkaa näitä otsikoita.

”Tämättelyä ja nämättelyä käytetään meilläkin liikaa. Teimme aiheesta juuri analyysin ja totesimme, että meidän on syytä karsia turhaa klikkauttamista paremman lukijapalvelun vuoksi”, Kivelä sanoo Suomen Lehdistössä.

Hänen mukaansa toimitusta ei ole ohjeistettu tekemään tämäntyyppisiä otsikoita, vaan ”yksittäisillä tekijöillä voi olla tullut kiusaus maksimoida oman sisältönsä suosiota”. Lisäksi Kivelä selittää ilmiötä toimittajien kiireellä ja sillä, että tapa tarttuu muista viestimistä.

Kurkistus Iltalehti.fi:n kahdenkymmenen luetuimman uutisen listalle kertoo, että seulan läpi on viime tunteina päässyt neljä tämä-, nämä- tai näin-otsikkoa. Aiemmin oli päiviä, jolloin IL:n kymmenen luetuimman listalla saattoi olla oireellisesti jopa seitsemän tai kahdeksan klikkienkalasteluotsikkoa.

Myös Ampparit.comin tuoreimpien uutisotsikoiden lista ammottaa ainakin juuri nyt tyhjyyttään tämä- ja nämä-otsikoista. Olisikohan ärtyneiden lukijoiden #säästitklikin-meemi Twitterissä saanut toimitusten otsikointikäytännöissä muutosta aikaan? #Säästitklikin-hashtagin suosio näyttää hiipuneen syksyn aikana.