Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Facebook jämähti menneeseen

Blogit Mediaansekaantuja 31.8.2014 19:15
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTM, vapaa toimittaja ja entinen Julkisen sanan neuvoston jäsen (2014-2017).

Kyösti ja Annu ovat nyt parisuhteessa. Onnea teille, Kyösti ja Annu, vaikka minulla ei ole aavistustakaan, keitä te olette. Suhteenne julkistus pompahti kuitenkin kuvien ja sydämien kanssa FB-syötteeseeni tänä aamuna, koska joku FB-kavereistani oli käynyt tykkäämässä julkiseksi merkitystä elämäntapahtumastanne.

Monen käyttäjän mielestä Facebookin uutissyöte on alkanut viime aikoina näyttää entistä epärelevantimpaa informaatiota: tuntemattomien ihmisten tekemisiä, keskusteluja, joihin käyttäjällä itsellään ei ole osaa eikä arpaa ja päivien takaisia keskustelunavauksia. Moni on ihmetellyt ääneen, miksi uutissyötteen parhaille paikoille jämähtävät välillä tuntikausiksi muutamien samojen kavereiden vanhat keskustelut. Aiheeseen liittyen kannattaa lukea Washington Postin Tim Herreran omakohtainen selvitys What Facebook doesn’t show you.

Minullakin on vajaat 800 FB-kaveria, mutta tuntuu siltä, että heistä fiidissäni esiintyy vain parikymmentä. Kun käyn tarkistamassa hiljaisten kavereideni aikajanalta, miksi aktiivisuus on hyytynyt, saatan löytää hyvinkin vilkasta elämänmenoa, josta minun syötteeseeni ei ole päätynyt yhtään mitään.

Jo pitkään FB:n käyttäjät ovat raportoineet, että fiidin ”viimeisimmät / suosituimmat” -asetus muuttuu joskus itsestään suosituimpiin. Vaikka asetus olisi viimeisimmissä, silti tuntuu siltä, että tuoreimmat päivitykset hukkuvat jonnekin vilkkaiden ja suosittujen keskustelujen alle.

Onko Facebook rikki?

Kyse on siitä, että FB on aina suodattanut näkemäämme uutissyötettä omalla salaisella algoritmillaan, jonka toimintatapaa on jälleen muutettu. Joka kerta, kun käyttäjä avaa FB:n, hänelle on tarjolla keskimäärin 1 500 erilaista päivitystä. Pakkohan sitä informaatiotulvaa on jotenkin rajoittaa.

Esimerkiksi Twitter ei suodata viestejä, minkä seurauksena twiittien saama näkyvyys voi olla hyvin lyhytkestoista, kun käyttäjillä on paljon seurattavia kohteita.

Facebook on pitänyt suodattamisen parametrit tiukasti omassa tiedossaan ja hallinnassaan, mutta jotakin kuitenkin tiedetään uutissyötteen toiminnasta. Parhaiten läpimurron tekee päivitys, jossa on linkki, kuvia tai video. Pelkkää tekstiä sisältävä päivitys häviää suodatuskisassa visuaalisemmille viesteille.

Kavereiden uutissyötteen kärkeen päätyvät päivitykset, joita kommentoidaan, jaetaan ja joista tykätään vilkkaasti. Toisin sanoen ne ovat niitä suosittuja päivityksiä, joita Facebook rakastaa.

Uusi ominaisuus on se, että FB nostaa vanhoja keskusteluja entistä kauemmin ylöspäin, jos niitä on kommentoitu – myös silloin, kun käyttäjä itse ei ole millään tavoin osallistunut keskusteluun. Tämä on seurausta siitä, että Mark Zuckerberg haluaa uutissyötteen toimivan painetun sanomalehden tavoin. Myös painetussa sanoma- tai aikakauslehdessä päiväkohtaisia uutisia vanhemmat tarinat voivat olla yhä relevantteja lukijalle. Siksi FB-syötteen päällimmäiset tarinat on valikoitu niiden suosion ja käyttäjäyhteyden perusteella. Mitä enemmän päivityksen näkevällä käyttäjällä on vuorovaikutusta kyseisen käyttäjän tai FB-sivun kanssa, sitä todennäköisemmin hän näkee kyseisen henkilön tai sivun päivitykset syötteessään.

Tämän vuoden aikana on alkanut näkyä myös FB-kavereiden päivitysten entistä tehokkaampi suodatus, jonka vuoksi monet ihmiset ovat yksinkertaisesti kadonneet systeemin syövereihin. Jos en käy kaverin profiilissa, reagoi hänen päivityksiinsä tai muuten viestittele hänen kanssaan, FB tulkitsee hänet pian ”turhaksi kaveriksi” ja piilottaa hänen viestinsä fiidistäni. Arvelen, että FB tekee tämän päätelmän aiempaa nopeammin, ehkä jo muutaman viikon tai kuukauden kestäneen vuorovaikutuksen puutteen perusteella.

Sukkerperi siis päättää puolestamme, ketkä ovat meille tärkeitä henkilöitä ja mikä on meitä kiinnostavaa sisältöä. Tähän suuntaan vie myös uudistus, jossa FB alkaa karsia käyttäjien uutissyötteestä niin sanottuja klikkiotsikoita. Olipa noista kalasteluotsikoista mitä mieltä hyvänsä, minusta päätäntävallan pitäisi kuulua käyttäjälle itselleen, miten hän otsikkonsa muotoilee tai millaista sisältöä hän haluaa fiidiinsä.

Vaadin systeemiin lisää läpinäkyvyyttä ja käyttäjälle valinnanvaraa suodatusparametreihin! Lisäksi vaadin sellaista toimintoa, joka todella näyttää tuoreimmat päivitykset, eikä kukaan saa muutella sitä asetusta tietämättäni!

Vaan ihan samahan se on, mitä minä huutelen täältä omasta selainikkunastani. Facebook ei ole ennenkään tehnyt uudistuksiaan ilmaiskäyttäjiensä ehdoilla.