Facebook jämähti menneeseen

Profiilikuva
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Kyösti ja Annu ovat nyt parisuhteessa. Onnea teille, Kyösti ja Annu, vaikka minulla ei ole aavistustakaan, keitä te olette. Suhteenne julkistus pompahti kuitenkin kuvien ja sydämien kanssa FB-syötteeseeni tänä aamuna, koska joku FB-kavereistani oli käynyt tykkäämässä julkiseksi merkitystä elämäntapahtumastanne.

Monen käyttäjän mielestä Facebookin uutissyöte on alkanut viime aikoina näyttää entistä epärelevantimpaa informaatiota: tuntemattomien ihmisten tekemisiä, keskusteluja, joihin käyttäjällä itsellään ei ole osaa eikä arpaa ja päivien takaisia keskustelunavauksia. Moni on ihmetellyt ääneen, miksi uutissyötteen parhaille paikoille jämähtävät välillä tuntikausiksi muutamien samojen kavereiden vanhat keskustelut. Aiheeseen liittyen kannattaa lukea Washington Postin Tim Herreran omakohtainen selvitys What Facebook doesn’t show you.

Minullakin on vajaat 800 FB-kaveria, mutta tuntuu siltä, että heistä fiidissäni esiintyy vain parikymmentä. Kun käyn tarkistamassa hiljaisten kavereideni aikajanalta, miksi aktiivisuus on hyytynyt, saatan löytää hyvinkin vilkasta elämänmenoa, josta minun syötteeseeni ei ole päätynyt yhtään mitään.

Jo pitkään FB:n käyttäjät ovat raportoineet, että fiidin ”viimeisimmät / suosituimmat” -asetus muuttuu joskus itsestään suosituimpiin. Vaikka asetus olisi viimeisimmissä, silti tuntuu siltä, että tuoreimmat päivitykset hukkuvat jonnekin vilkkaiden ja suosittujen keskustelujen alle.

Onko Facebook rikki?