Kahden kerroksen hourupäitä

Profiilikuva
1960–2016.

Ihmiset uskovat mihin haluavat. Enkä nyt tarkoita pelkästään räjähtäviä kanoja.

Palattuani hiljan työmatkalta Tšernobylistä useampikin tuttu tuli kertomaan, kuinka ”pahimmalla laskeuma-alueella” Keski-Suomessa jonkun kaverin kaveri oli aikoinaan sairastunut kilpirauhassyöpään – vaikka asiantuntijat ovat väsymiseen asti vakuuttaneet (esimerkiksi täällä, täällä ja täällä), ettei se ole koskaan ollut havaituilla säteilyarvoilla mahdollista.

Tuttuni eivät ole mitään vaahtokurkkuisia hourupäitä. He ovat fiksuja, sivistyneitä, maailmaa nähneitä ja medialukutaitoisia ihmisiä. Silti he pitävät henkisellä lukkopurennalla kiinni uskomuksista, jotka tutkitun tiedon sijasta perustuvat kuulopuheisiin ja anekdootteihin.

Eivätkä he ole ainoita. Kevyesti pintaa raaputtamalla löytyy yllättävän monesta päällisin puolin normaalista ihmisestä mutrusuinen salaliittoteoreetikko.

Kaikki eivät ehkä suoranaisesti usko George W. Bushin räjäyttäneen WTC-tornit tai MPR-rokotteen aiheuttavan autismia. Mutta monissa itää ”terve epäilys”, joka pulpahtaa helposti esiin esimerkiksi Facebook-keskusteluissa. Halutaan ”lisää tietoa” ja ”puolueettomia tutkimuksia”, vaikka asiaa olisi pengottu vuosia kynnet verillä. Sähköyliherkkyys voi olla totta, koska Pena sanoo että sillä on se. Maapallo saattaa killua avaruudessa jättimäisen kilpikonnan päällä, koska Raija näki otuksesta vilauksen.