Game of Thrones palautti uskon lineaariseen televisioon

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.
Theon Greyjoy (Alfie "Lilyn veli" Allen) ja Sansa Stark (Sophie Turner) luultavasti keskustelevat edellisillan Game of Thrones -jakson käänteistä.
Theon Greyjoy (Alfie ”Lilyn veli” Allen) ja Sansa Stark (Sophie Turner) luultavasti keskustelevat edellisillan Game of Thrones -jakson käänteistä.

Voi sitä kauhua, joka aina maanantaisin suomalaista sosiaalisen median käyttäjää koettelee. Kyse ei ole tekemättömistä töistä, jotka työpisteellä odottavat, vaan spoilereista. Game of Thrones -sarjan uusin jakso tulee Yhdysvalloissa televisiossa itärannikolla sunnuntai-iltaisin ja ensimmäiset jaksoreferaatit  ja uutiset heti sen jälkeen – ja tietysti myös spoilerit. Suomessa tuore jakso tulee HBO Nordic -palveluun maanantaina iltapäivällä, mikä tarkoittaa sitä, että viaton nettisurffailija voi vahingossa pilata oman GoT-katselunautinnon, kun oman Facebook-fiidi vilisee juonipaljastuksia. Kovimmat sarjan fanit pitävätkin nettipaastoa ennen kuin ovat katsoneet uuden jakson.

Game of Thronesin juoni etenee usein näyttävin juonenkääntein ja siksi sarjasta kertominen helposti pilaa katselunautinnon. Spoilerivaara on yksi syy, miksi Game of Thrones ei kuulu suosikkisarjoihini. Muitakin syitä löytyy, ja kirjoitin niistä vuosi sitten.

Mutta toisaalta Game of Thrones on palauttanut uskoni siihen, että televisionkatselun konventiot eivät sittenkään ole mullistuneet niin paljon kuin on povattu. Netflixin toimitusjohtaja on monessa haastattelussa kertonut, että ohjelmien omaan tahtiin omalta kämmenlaitteelta katsominen syrjäyttää television ja ohjelmakartat. Ainakaan vielä ei ole käynyt niin; striimaus ei ole tappanut lineaarista televisiota.

Jaime Lannisterilla (Nikolaj Coster-Waldau) ja Cersei Lannisterilla (Lena Headey) on salaisuus, jonka jokainen tietää. Mutta ei paljasteta sitä tässä jutussa.
Jaime Lannisterilla (Nikolaj Coster-Waldau) ja Cersei Lannisterilla (Lena Headey) on salaisuus, jonka jokainen tietää. Mutta ei paljasteta sitä tässä jutussa.