Aika on ajanut Salaisten kansioiden ohi

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Kuten elokuussa kirjoitin, Salaiset kansiot voisi yhä olla ajankohtainen sarja. Tällä viikolla Fox-kanavalla alkoi 1990-luvun suosikkisarjan upouudet jaksot. Piskuisen kanavan mittapuulla avausjakso keräsi tiistaina kohtuullisen hyvin katsojia (Finnpanelin mukaan 220 000). Mutta mitä uudelleenlämmittelystä pitäisi oikein ajatella?

Kun 1990-luvulla Salaiset kansiot kuvasi todellisen elämän marginaalista ilmiötä – ufohörhöilyä – tänä päivänä salaliittoteorioiden kultakaudella sarjalla olisi mahdollisuus kertoa laajemmasta kulttuurisesta ja poliittisesta liikehdinnästä. Uusissa jaksoissa primus motor on salaliittoteorioiden avulla rikastunut karismaattinen vloggari Tad O’Malley (Joel McHale), joka muistuttaa etäisesti amerikkalaista salaliittojulkkista Alex Jonesia. Mukana on myös viittauksia Edward Snowdenin ja Julian Assangen tekemiin vakoilupaljastuksiin.

1990-luvulla valtionhallinnon salaliitot olivat jänniä (ja oikeasti salaliittoja, koska kukaan ei tiennyt niistä). Nyt niiden spekuloinnista on tullut valtavirtaa, jopa banaalia viihdettä. Salaliittoteoreetikoille nauretaan, mutta väärästä syystä. Siksi niillä leikittely ei luo samanlaista dramaturgista jännitystä kuin 20 vuotta sitten. Kaikki tietävät niistä ja monet jopa hyväksyvät eliitin salaiset suhmuroinnit. Entä sitten?

1990-luvulla Salaisten kansioiden erityisyys syntyi campin ja aidon kauhun saumattomasta yhdistelmästä. Se loi vainoharhaisen tunnelman. Uusista jaksoista paranoiaa ei löydy, tai ainakaan se ei välity katsojiin asti. Ehkä aika on ajanut Salaisten kansioiden ohitse. 20 vuotta sitten sarjan luoma visio oli hurja, tänä päivänä se on jopa mahdollinen.

Kun katsoja näkee ensimmäisen kerran Fox Mulderin (David Duchovny), tämä katsoo videoklippiä, jossa tv-juontaja Jimmy Kimmel haastattelee presidentti Barack Obamaa ufoista. Studioyleisö nauraa.