Salaiset kansiot on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka rakastaa hyvää tarinankerrontaa.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Käsi ylös: kuka on innoissaan ensi vuoden alussa alkavista uusista Salaiset kansiot -jaksoista? 1990-luvun kulttiklassikko tekee kuuden jakson mittaisen paluun tammikuussa.

Salaiset kansiot oli 1990-luvulla aikaansa edellä, osaltaan raivaamassa tietä 2000-luvun tv-kerronnalle, jossa katsojan ja henkilöiden eteen vedetään jatkuvasti uusia verhoja. Sarja synnytti salaliittoteoriagenren. Esimerkiksi vuosina 2004–2010 tehty Lost otti paljon vaikutteita ufosarjasta.

Voiko luvassa olla muuta kuin vanhan lämmittelyä, television ”yliluonnollisuusbuumin” aallolla ratsastamista? Vaikka Salaiset kansiot oli aiheensa kanssa tosissaan, mukana oli roimasti huumoria ja itseironiaa. Sarja ei ottanut itseään vakavasti. Loppua kohden totisuus syrjäytti campin. Vastaavanlainen totisuus leimaa tuoreita yliluonnollisia elementtejä sisältäviä sarjoja. Esimerkiksi Wayward Pines, Les Revenants (Kuolleista palanneet) ja pohjoismaalainen Jordskott (Maan povessa) ovat kaikki turhankin ryppyotsaisia – kauhuelokuvista ammentavia – sarjoja.

Toisaalta Salaisten kansioiden salaliittoteemat ovat nyt huomattavasti ajankohtaisempia kuin 1990-luvulla. Sarja päättyi pian 9/11-terrori-iskujen jälkeen, vuonna 2002. Tämän päivän salaliittoteoriat kumpuavat suoraan WTC-iskujen jälkeisestä ajasta: voi oikeastaan sanoa, että iskut synnyttivät salaliittoskenen ja -bisneksen. Buumia vauhditti myös internet, joka ajoi monet salaliittoteoreetikot yhteen. Netissä salaliitoista pääasiassa vaahdotaan.

Salaliittouskovaisten mukaan Yhdysvallat lavasti itse terrori-iskun, jotta se sai oikeutuksen alkaa käydä sotaa Irakissa. Kyse oli paljon laajemmasta näkymättömän valtaeliitin suunnitelmasta. Koska miljoonien silmien alla voitiin toteuttaa tuhansien ihmisten kuoleman aiheuttanut false flag -isku, valtaeliitti voi tietenkin tehdä mitä vain – vaikkapa salata avaruuden olentojen vierailut maan päällä. Nykyään ei ole edes kovin harvinainen salaliittoteoria, että maailmaa hallitsee todellisuudessa liskoihmiset, reptiliaanit.

Salaliittoteorioiden taustalla on psykologia: ihminen on altis uskomaan salaliittoihin, jos hän jo entuudestaan uskoo johonkin salaliittoon. Tämä logiikka tuli esiin lähes jokaisessa Salaiset kansiot -jaksossa: toinen päähahmoista Fox Mulder (David Duchovny) näkee ympärillään koko ajan salaliittoja. Kollega Dana Scully (Gillian Anderson) yrittää olla järjen ja skeptisyyden ääni. Hän sen sijaan ei ole valmis uskomaan mihinkään. Totuus oli jossain heidän välissään.

Tällaisessa maailmassa tv-sarja, jossa FBI-agentit penkovat uskomattomia salaliittoja, on ajankohtainen ja hämmentävää kyllä realistinen. Kaikki salaliitot eivät ole huuhaata, vaan joitain on myös paljastettu. Toivottavati käsikirjoittajat ottavat maailman muuttumisen huomioon. Vielä 1990-luvulla Mulder oli vähän höpsähtänyt ufouskovainen, mutta vuonna 2015 hän olisi täydellinen totuusliikkeen äänitorvi, jolla olisi oma podcast, verkkokauppa ja sekavannäköinen nettisivusto.

Muistakaa: Truth Is Out There.