Yön ritarin paluu: sopiiko väkivaltainen elokuva 9-vuotiaille

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Suomessa tuli viime vuodenvaihteessa voimaan uusi laki kuvaohjelmien ikärajoista. Nyt elokuvan ikäraja on K-7, K-12, K-16 tai K-18. Lukuunottamatta korkeinta K-18-ikärajaa on joka luokassa kolmen vuoden jousto, mikäli katsominen tapahtuu huoltajan seurassa. Ikärajan päättää koulutuksen saanut luokittelija, joka voi olla levitysyhtiön työntekijä. Uuden Batman-seikkailun Yön ritarin paluu ikäraja on K-12, eli yhdeksänvuotiaat voivat vanhempien kanssa katsoa elokuvan, jossa kymmeniä ihmisiä ammutaan hengiltä, satoja kuolee terrori-iskuissa ja poliisien ruumiita ripustetaan naruihin roikkumaan.

Kun on kyse sarjakuvaan perustuvasta elokuvasta, moni potentiaalinen katsoja on tietenkin melko nuori. Siksi levitysyhtiöllä on – loogisesti – toive saada elokuvalle mahdollisimman alhainen ikäraja.

Yön ritarin paluussa ei ole yksittäistä yhtä rajua kohtausta kuin Yön ritarissa, jossa Heath Ledgerin näyttelemä Jokeri surmaa gangsterin lyömällä kynän silmäkuoppaan.

Silti uusi Bat-elokuva on synkkä ja väkivaltainen, myös graafisesti. Ihmisiä muun muassa marssitetaan varmaan hukkumiskuolemaan ja tyyliteltyä päähän potkimista nähdään useassa kohtauksessa. Väkivallan osalta Mekun ohjeet ovat selkeät, mutta ahdistavuus on hankalammin määriteltävissä.

Uuden lain piti siirtää vastuu media-alalle itselleen.

Suurin vastuu on lopulta vanhemmilla. Pitäisin ilmiselvänä, että vain harva 9-vuotias on valmis katsomaan tehokkaan ja kolkon leffan kaikki pelottavat kohtaukset, vaikka elokuvateatterissa olisi seurana aikuinen.

Ongelma on ongelmalliseksi etukäteen arvattu laki.

K-12- ja K-16-ikärajojen väliin jäävä neljän vuoden rako on liian leveä.

Yön ritari tuli levitykseen edellisen lain aikana, kesällä 2008. Sen ikäraja oli K-13. Tuolloin jousto vanhempien kanssa katsottaessa oli kaksi vuotta, eli elokuvaa pääsivät katsomaan 11-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Se oli jättihitti. (Katsojia kertyi 300 000. Supersankarisarjakuviin perustuvista uuden polven elokuvista ainoastaan 10 vuoden takainen Spider-Man on päässyt samoihin lukemiin..)

Jos Yön ritarin paluu olisi saanut K-16-ikärajan, sitä olisivat päässeet katsomaan 13-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Se taas olisi hieman turhan korkea raja.

Mutta ei tämä elokuva sovi useimmille 9-vuotiaille.

Lisää Yön ritarin paluusta: Eliitin supersankari Batman näyttää, miten demokratiaa vedetään turpaan