Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Yön ritarin paluu: sopiiko väkivaltainen elokuva 9-vuotiaille

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 22.7.2012 10:01

Suomessa tuli viime vuodenvaihteessa voimaan uusi laki kuvaohjelmien ikärajoista. Nyt elokuvan ikäraja on K-7, K-12, K-16 tai K-18. Lukuunottamatta korkeinta K-18-ikärajaa on joka luokassa kolmen vuoden jousto, mikäli katsominen tapahtuu huoltajan seurassa. Ikärajan päättää koulutuksen saanut luokittelija, joka voi olla levitysyhtiön työntekijä. Uuden Batman-seikkailun Yön ritarin paluu ikäraja on K-12, eli yhdeksänvuotiaat voivat vanhempien kanssa katsoa elokuvan, jossa kymmeniä ihmisiä ammutaan hengiltä, satoja kuolee terrori-iskuissa ja poliisien ruumiita ripustetaan naruihin roikkumaan.

Kun on kyse sarjakuvaan perustuvasta elokuvasta, moni potentiaalinen katsoja on tietenkin melko nuori. Siksi levitysyhtiöllä on – loogisesti – toive saada elokuvalle mahdollisimman alhainen ikäraja.

Yön ritarin paluussa ei ole yksittäistä yhtä rajua kohtausta kuin Yön ritarissa, jossa Heath Ledgerin näyttelemä Jokeri surmaa gangsterin lyömällä kynän silmäkuoppaan.

Silti uusi Bat-elokuva on synkkä ja väkivaltainen, myös graafisesti. Ihmisiä muun muassa marssitetaan varmaan hukkumiskuolemaan ja tyyliteltyä päähän potkimista nähdään useassa kohtauksessa. Väkivallan osalta Mekun ohjeet ovat selkeät, mutta ahdistavuus on hankalammin määriteltävissä.

Uuden lain piti siirtää vastuu media-alalle itselleen.

Suurin vastuu on lopulta vanhemmilla. Pitäisin ilmiselvänä, että vain harva 9-vuotias on valmis katsomaan tehokkaan ja kolkon leffan kaikki pelottavat kohtaukset, vaikka elokuvateatterissa olisi seurana aikuinen.

Ongelma on ongelmalliseksi etukäteen arvattu laki.

K-12- ja K-16-ikärajojen väliin jäävä neljän vuoden rako on liian leveä.

Yön ritari tuli levitykseen edellisen lain aikana, kesällä 2008. Sen ikäraja oli K-13. Tuolloin jousto vanhempien kanssa katsottaessa oli kaksi vuotta, eli elokuvaa pääsivät katsomaan 11-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Se oli jättihitti. (Katsojia kertyi 300 000. Supersankarisarjakuviin perustuvista uuden polven elokuvista ainoastaan 10 vuoden takainen Spider-Man on päässyt samoihin lukemiin..)

Lue myös

Ikuisuuskysymys: Kenen pitäisi valvoa lasten katselutottumuksia?

Jos Yön ritarin paluu olisi saanut K-16-ikärajan, sitä olisivat päässeet katsomaan 13-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Se taas olisi hieman turhan korkea raja.

Mutta ei tämä elokuva sovi useimmille 9-vuotiaille.

Lisää Yön ritarin paluusta: Eliitin supersankari Batman näyttää, miten demokratiaa vedetään turpaan

Lue myös

Ikuisuuskysymys: Kenen pitäisi valvoa lasten katselutottumuksia?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Nuo uudet ikärajat ovat ongelmallisia myös esimerkiksi komediapuolella: olikos täällä juttua esim. Diktaattorista (jota en ole nähnyt). Mutta siinä kaiketi K-12:n sijaan vähän korkeampi tarvittaisiin. Myös videovuokraamossa näkynyt jotain Horrible Bossesia, joka on siis K-12 myös. No, eivät suomalaiset kyllä niin ronskista kielestä säikähdä, ja alastomuuskin menee, ainakin miesten perseet.

No joo, ei sovi juu.
Mutta sopii myös kysyä, että eikö vanhemmilla ole järkeä tai tahtoa lainkaan?
Pitääkö kaikki kieltää jollain lailla tai asetuksella, ettei hölmöillä?

Kuka käskee viemään lapsia sinne – ei kukaan. Ja jos asetus tai ikäraja tässä tapauksessa ”pelastaa” sen 9 vuotiaan pahoilta unilta ja vaikutteilta, niin mikä sen pelastaa sitten esim. kotona television ääressä kaikelta siltä p:ltä mitä sieltäkin tulee joka toinen ilta vähintään.

Ei tasan mikään. Jos vanhemmilla ei ole älyä eikä empatiaa tai vastuuta omasta lapsestaan siinä ei nykyään kyllä auta mikään. Sen 9 vuotiaan 10-12 vuotias kaveri kuitenkin vuokraa ties mitä elokuvia ja niitä katsellaan sitten ”valistuneessa” seurassa.
Koska mamarivanhemmilla ei ole kanttia sanoa skidilleen, että sinä pysyt kotona ja sinä et tee sitä mitä kaikki kaverit kenties tekevät.

Siis suo siellä ja etenkin vetelä täällä.

Tikvaattori: olen samaa mieltä.

Tätä käsittelin, ehkä vähän mutkan kautta, ihan taannoin blogissani. Koen, että ennen kuin on oikeus hermostua jonkin hankkimansa tai aktiivisesti vastaanottamansa kulttuurituotteen sisällöstä, täytyy olla edes auttavasti perehtynyt siihen mitä on hankkimassa tai mitä on menossa katsomaan.

https://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/black-swan-petti-siveat-brittilaiset-baletinystavat-varasto-suomalaisvanhemmat

Kun on itse elänyt kohta 20 vuotta täysi-ikäisenä, on tietenkin helppo huudella, mutta itse kannatan mielummin selkeitä ja liian korkeita ikärajoja kuin liian alhaisia ja tulkinnanvaraisia. Myös siksikin, että kuten tuossa toisessa Yön ritarin paluu -keskustelussa tuli esille, elokuvaväkivalta kuumentaa joillakin ihmisillä tunteita yli kaiken suhteellisuudentajun, ja poistamalla alaikäiset tästä yhtälöstä voidaan ehkä hieman tasata debaattia.

Minulla ei ole isoja lapsia, mutta monilla ystävilläni on näitä alakouluikäisiä. Enkä tiedä kaikkien maailman vanhempien päänsisäistä elämää, mutta oman lähipiirini vanhemmat ovat lastensa elokuva-, tv- ja muun kulttuurikulutuksen suhteen hyvin tarkkoja. Enkä usko, että moni muukaan vanhempi antaisi tässä lastenpaapomisen luvatussa maassa kakaroidensa katsoa selkeästi väkivaltaista tai pelottavaa K-16 tai K-18 kauhua ja toimintaa.

Mutta sitten on näitä Batmaneja, Transformereita ja muita seikkailullisia K-12 (jenkeissä PG-13) -leffoja, joissa sovinnaisuuden rajat saattavat paukkua aika railakkaasti. Tietty on helppo sanoa, että vanhempien tulisi olla tietoinen, mitä näissä leffoissa on sisällöllisesti, mutta joskus sitä hämmästyy itsekin, mitä kaikkea voidaan nykyään kuvata rajatapausleffoissa. Uutta Yön ritarin paluuta en ole vielä nähnyt, mutta edellistä Yön ritaria katsellessa tuli parikin kertaa mieleen, että minkä ikäisille tämä nyt olikaan tarkoitettu.