A Most Wanted Man, eli hiljaiset hyvästit Philip Seymour Hoffmanille

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Huomenna saa Suomen ensi-iltansa A Most Wanted Man. John Le Carrén romaaniin perustuvan elokuvan päällä on surun huntu. Se on viimeinen valmis Philip Seymour Hoffman -elokuva.

Helmikuun alussa kuollut Hoffman nähdään vielä meillä valkokankailla ainakin seuraavassa Nälkäpelissä, mutta vain sivuosassa.

Anton Corbijnin ohjaamassa A Most Wanted Manissa Hoffman on vahvasti pääroolissa. Hän näyttelee yksinäistä sutta, viinaanmenevää saksalaista tiedusteluagenttia, joka harmittelee menneitä ja jäljittää epäilyttävää tsetseenimiestä Hampurissa.

Tämä vakoilunäyttämö on hiljainen. Elokuvassa ei ole esimerkiksi fyysistä väkivaltaa juuri lainkaan. Sen uhka on läsnä ja terrori-iskuja saattaa olla tekeillä.

Elokuva on ennen kaikkea viileä. Se ei ole läheskään yhtä voimakas kuin Tomas Alfredsonin taannoinen tulkinta Le Carrén Pappi, lukkari, talonpoika, vakoojasta. Yhtäläisyyksiä siihen riittää: tämäkin on kertomus varjojen miehistä, luottamuksen pettämisestä ja mahdottomista taisteluista, siis tyypillistä Le Carréa.