Vuoden paras kissaelokuva tuli Ranskasta: Tämän jälkeen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keski-iän kriisiä herkästi ja hauskasti käsittelevä Tämän jälkeen on vuoden parhaita elokuvia. Isabelle Huppert näyttelee filosofianopettajaa, joka menetysten jälkeen joutuu pistämään elämänsä uuteen järjestykseen. Kaikki voi jopa onnistua, jos riman paikan päättää itse. Ehkä varsinainen aihe on elämän tarkoituksen armollinen häilyvyys.

Tämän jälkeen ei ole avioerodraama, eikä se tulkintani mukaan kerro naisen läheisriippuvaisuudesta, vaikka tällaistakin on arvioitu. Se on salakavalan kevyt ja hauska elokuva, koska asioiden vakavuutta ei koskaan alleviivata. Roolissaan Huppert tasapainottaa ahdistuksen ja eksistentialisten paniikin sekä elämän väistämättömän arkisuuden häkellyttävän ihanasti.

Haastattelin ohjaaja Mia Hansen-Løvea (jonka vanhemmat ovat filosofianopettajia) Berliinin elokuvajuhlilla. Varsinaisessa jutussani ei kuitenkaan ehditty erääseen keskeiseen seikkaan: tämä on myös vuoden ehdottomasti paras kissaelokuva.

Päähenkilön hoitoon päätyvä kissa on kuin yksi päähenkilöistä.. tai siis ei: se on kävelevä ja karvainen vertauskuva, joidenkin mielestä kai liiankin ilmeinen. Mutta myös hauska otus.

Siis kissa-asioihin.