Vox Lux on nihkeä, banaali ja räjähtävän kyynisen apokalyptinen pop-terrorieepos

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tässä on pop-tähdestä kertova elokuva, jonka pääosissa on suuria elokuvatähtiä, Natalie Portman ja Jude Law. Merkittävä osa tarinasta liittyy näyttävään stadion-luokan lavaesiintymiseen valmistautumiseen. Musiikkia on tehnyt Sia.

Vox Lux voi kuulostaa A Star is Bornin ja Bohemian Rhapsodyn kannoilla jokseenkin tutulta, mutta se on kaikkea muuta.

Vox Lux, alaotsikoltaan ei-niin-nöyrästi A Twenty-First Century Portrait on puhtaasti art housea. Se on pientä budjettiaan vaivalla, mutta ei aina onnistuneesti peittävä fiktiivinen henkilökuva ja metaforien spektaakkeli, josta suuri osa tapahtuu hotellihuoneissa. Se ei nouse ideoittensa suuruudenhulluuden tasolle. Se on silti todella kiinnostava elokuva, ei vuoden parhaita mutta ainakin runsaimpia.

https://www.youtube.com/watch?v=zxdVqr4hmZU

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Vuonna 1999 tapahtuu hirvittävä kouluammuskelu, josta Celeste selviää hengissä, mutta luoti selkärangassaan. Tragedia inspiroi laulun, josta tulee hitti.

Vuonna 2017 Celeste on Yhdysvaltojen suurin poptähti. (Ajattele Madonnaa, Lady Gagaa, Katy Perrya.) 31-vuotiaana hän on tunne-elämältään varhaisteinin tasolle jäänyt, alkoholisoitunut, alati valehteleva ja sekava egoilija, joka kohtelee tytärtään huonosti. Suuren comeback-konsertin aamuna Celeste saa tietää, että pienessä eurooppalaisvaltiossa on tapahtunut verilöyly, jonka tekijät ovat valeasuillaan viitanneet hänen musiikkivideoonsa. (Asia ei kiinnosta häntä pätkääkään paitsi sen suhteen, mitä siitä pitäisi julkisuudessa sanoa.)