Uusi luku kansainvälisessä striimaussodassa: Netflix vastaan Hulu – pian Suomessakin?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Disneyn osavuosikatsauksessa tiistaina mainittiin seikka, joka on jäänyt ällistyttävän vähälle huomiolle.

Disneyn omistama Hulu-striimauspalvelu kansainvälistyy eli lanseerataan Yhdysvaltojen ulkopuolella mahdollisesti jo 2021, sanoi Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger. Tällainen kommentti on melkein lupaus, sillä viivästys tai puheiden peruminen herättäisi hyvin negatiivista huomiota.

Yhdysvalloissa ja Japanissa toimiva Hulu on Disneyn (ja toistaiseksi muutamien muidenkin sisältöjättien) sisältöön keskittynyt kaikenlaisen viihteen striimauspalvelu täysi-ikäisille, siinä missä Disney+:n sisältö on ”perheystävällistä”.

Hulun valikoima on Yhdysvalloissa merkittävä, ja sillä on noin 30 miljoonaa tilaajaa – se on tilausvideopalvelujen listalla kakkosena markkinajohtaja Netflixin (61 miljoonaa tilaajaa) jälkeen. Kolmantena on Disney+. (Amazon Primen laskeminen joukkoon on ongelmallista, koska se on enemmän verkkokauppa Amazonin kanta-asiakkuusjärjestelmä kuin nimenomaan videopalvelu. Amazonin videopalveluilla on enemmän katsojia kuin Hululla.)

Hulun takana oli alun perin sisältöjättien liitto, johon kuuluivat eri vaiheissa Disneyn ohella Fox, telekommunikaatioyhtiö AT&T, joka omistaa Warnerin, sekä NBC-Universal. Nyt Warnerin sisällöt ovat menossa Yhdysvalloissa HBO Max -striimauspalveluun ja Universalin sisällöt Peacock-striimauspalveluun. Disney sai koko Hulun hallintaansa viime vuonna.