Tapaus Louhimies - ovatko kaikki padot nyt murtuneet?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämän viikon perjantaina 23.3. vietetään Jussi-juhlaa. Suomalaisen elokuvan viime vuosi oli komea. Aku Louhimies on Tuntematon sotilas -elokuvallaan ehdolla kahdessa kategoriassa, parhaaksi ohjaajaksi ja elokuvan yhtenä tuottajana myös parhaan elokuvan palkinnon saajaksi.

Jusseissa tulee olemaan poikkeuksellinen tunnelma, kun tuon peräti 10 Jussi-ehdokkuutta saaneen ja vuosikymmeniin katsotuimman kotimaisen elokuvan ohjaaja-tuottaja on joutunut ns. outoon valoon.

Ylen Sara Rigatellin juttu Louhimiehen metodeista on viiltävä, surullinen ja jossain määrin odotettu.

Se, mitä odotettiin, on suhteellista. Louhimiehen vaativista ja rankoista ohjausmetodeista on toki kuiskailtu ja hän on itsekin puhunut niistä, joskin kaiken parhain päin selittäen. Ehkäpä ohjaajan useiden elokuvien inhorealististen seksikohtausten vuoksi monet odottivat hänen nimensä ennen pitkää liittyvän #metoo-aihepiiriin. Yhdistelmä oli tulenarka.

#metoo-yhteyskin osoittautui tuon Ylen jutun myötä, mutta seksuaalinen nöyryyttäminen on (karmeaa sanoa tämä) ”vain” osa isompaa ja vielä rumempaa kuvaa. Paljastukset naisnäyttelijöiden paitojen repimisestä ja nuoria naisia nöyryyttävistä koekuvauksista olisivat toki sinänsä omienkin uutistensa arvoisia.