Suomen kaikkien aikojen kalleimman draamaelokuvan päähenkilö on Tom of Finland eli Touko Laaksonen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mannerheim-spektaakkelielokuvalle ei löydy maksajaa. Toisenlaiselle suurmieselokuvalle näyttäisi olevan tilausta. Toronton elokuvajuhlilla tiedotettiin kansainvälisesti, että tunnetuista suomalaisista kerrotaan seuraavaksi elokuvana Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin tarina. Budjetti on ”4-6 miljoonaa euroa”, kertoo tuottaja Aleksi Bardy. Ohjaaja on Dome Karukoski – joka on myös viimeisin kiinnitys ohjaamaan Solar Filmsin kaavailema Mannerheim, jos ja kun se toteutuu.

Suomalaisista elokuvista esimerkiksi tieteissatiiri Iron Sky ja Niko-animaatiot sekä tekeillä oleva toimintaseikkailu Big Game ovat hieman tyyriimpiä, mutta Tom-elokuvasta tulee draama, ei ”genre-elokuva”. Scifiä, kauhua, toimintaa tai vaikka animaatiota on lähtökohtaisesti helpompi myydä kuin draamatarinaa.

Tietysti erittäin kuuluisan homotaiteilijan nimi vetää.

Tom of Finland on tunnettu ja tunnistettava: ajankohtaisena esimerkkinä Steven Soderberghin uuden, nyt teattereissa pyörivän My Life with Liberacen aivan ensimmäisessä kuvassa homobaarin seinällä on Tom of Finlandin pornografista taidetta. (Carl Gustav Emil Mannerheim ei ole kansainvälisesti yhtä kuuluisa.)

Kuvausten on määrä alkaa joulukuussa 2014, jolloin ensi-ilta olisi seuraavan vuoden lopulla. Neuvottelut tuotantokumppaneista ovat Bardyn mukaan osin kesken.

”Mukaan tulee luultavasti ainakin vanha yhteistyökumppanimme Anagram Ruotsista. Se on ollut kaikissa Domen jutuissa viime aikoina. Mukaan tulee myös isojen maiden isoja poikia”, tuottaja kertoo sähköpostitse.

Tunnelman suomalaisuusaste selviää myöhemmin, sillä:

”Elokuvasta tulee englanninkielinen ja pääosaan haetaan kansainvälisesti tunnettua näyttelijää.”

Keväällä nähtiin kilpailevan Tom the Movie -elokuvan ennakkotraileri, joka oli tehty vähintään yhtä paljon rahoittajien houkuttelemiseksi kuin yleisölle. Tuo halvempi projekti on viimeistään nyt pulassa, sillä tavaramerkkiä Tom of Finland hallinnoiva säätiö on ainoastaan Bardyn ja Karukosken hankkeen takana.

”Teosten sekä tavaramerkin Tom of Finland käyttöön meillä on yksinoikeus”, kertoo Bardy.

Elokuvahankkeen uudesta vaiheesta ja kuvausajankohdasta kertoi ensin Screen. Karukoski ja Bardy ovat Torontossa uuden elokuvansa Leijonasydämen kanssa.

Lue kirjoittajan Dome Karukoski -henkilökuva elokuulta.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen