Renny Harlinista tuli taas Hollywoodille guru - muutettuaan Kiinaan

Renny Harlin kiinnostaa Hollywoodin mediaa juuri nyt enemmän kuin koskaan sitten 1990-luvun alun.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Renny Harlin kiinnostaa Hollywoodin mediaa juuri nyt enemmän kuin koskaan sitten 1990-luvun alun. Mutta ei kyse ole siitä, että Renny olisi tehnyt jotain merkittävää ohjaajana ja luovana voimana. Kiinnostavuus johtuu siitä, että hän muutti Kiinaan ja aloitti siellä uuden uran.

Kiinan leffabisneksessä liikkuu miljardeja, joten Hollywood-ohjaajan siirtymistä sinne pidetään kiehtovana, ehkä myös suunnannäyttönä.

Esimerkiksi tuoreessa Hollywood Reporterin haastattelujutussa käsitellään elämäntapaa ja etikettiä, työkulttuuria (elokuvien kuvausviikot ovat seitsenpäiväisiä!) ja ylipäänsä mahdollisuuksia Pekingissä, jonne Harlin on pysyvästi muuttanut.

Sen ohjaaja sanoo suoraan, että työt amerikkalaisissa tuotannoissa alkoivat loppua. Ennen hänen ensimmäistä Kiinan-elokuvaansa, tämän vuoden kesällä hyvin menestynyttä Skiptracea, Harlin ohjasi edelliset leffansa pienellä rahalla Venäjällä (!) ja Georgiassa (!), sekä kahdesta vuonna 2014 kilpailleesta amerikkalaisesta Hercules-fantasialeffasta sen kökömmän, joka floppasi. (Rennyn englanninkielinen Venäjä-kauhu Devil’s Pass ei ole genressään muuten huono – se vain on skaalaltaan rankasti ohjaajan aiempien leffojen alapuolella.)