Rendelin maailmanmenestys – kupla vai ei

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mikkeliläistä supersankarielokuvaa Rendeliä myydään maailmalle. Siinä on tarpeeksi toimintaa, kovia otteita ja omituisia elementtejä herättämään kiinnostus.  Ei ole epäilystäkään, etteikö Rendel olisi asiallista maltillisen profiilin kauppatavaraa – maapallolla riittää ihmisiä ja erikoisuuksien etsijöitä.

Mielenkiintoisimpiin uutisiin kuuluu Rendelin myyminen Yhdysvaltoihin Shout Factorylle, joka on tunnettu genre- ja kulttielokuvien kotitallenne- ja digijakelija. Diili on osoitus siitä, että elokuvaan kohdistuu tosiasiallisia taloudellisia odotuksia. Valkokangaslevitystä USA:ssa on toki turha odottaa. Rima siihen on sangen korkealla.

Suomen sisällä Rendel-uutisoinnissa on se ongelma, ettei siihen oikein voi luottaa. Hyvältä kuulostavista uutisista jotkut ovat varmasti paikkansapitäviä. Hehkutusta varjostaa se, etteivät tekijät itsekään tunnu tietävän, mitä parhailta vaikuttavat uutiset tarkoittavat, tai mihin tiedotteiden väitteet edes perustuvat.

Toinen ongelma ovat toimittajat, jotka eivät ymmärrä, mistä kirjoittavat.

Ylen mikkeliläistoimittajan jutussa esimerkiksi verrataan niiden maiden määrää, joihin Rendel on ylipäänsä myyty niiden maiden määrään, joissa Angry Birds-elokuva, Muumit Rivieralla ja Big Game ovat saaneet valkokangaslevityksen.