Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Presidentintekijät-dokumentti: muuttuuko valtava herne Tujusen nenässä euroiksi elokuvantekijöiden tilillä

Blogit Kuvien takaa 4.3.2014 13:09
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Sauli Niinistön vaalikampanjan kulissien taa kurkistava Presidentintekijät on kevään kotimainen kohuelokuva. Dokumentista suuttunut ja sen ”laittomaksi” julistamisesta haaveileva Taru Tujunen on pitänyt Presidentintekijät tiiviisti otsikoissa jo pari viikkoa.

Arvovaltakysymyksestä tuli dokkarille oivallinen mainoskampanja. Juridisiin seuraamuksiin tai dokumentin levittämisen estämiseen on vaikea uskoa.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä ohjaaja Tuukka Temonen nyt ajattelee siitä, ettei kirjallisia sopimuksia tehty.

Jos ne olisi tehty, ei niissä varmasti olisi sellaista veto-oikeutta, josta Tujunen puhuu.

Kukaan ei nimittäin ole niin hullu, että lähtisi tekemään dokumenttia, jonka julkaisun joku päähenkilöistä voisi estää, ellei kyseessä ole palkallinen tilaustyö.

Jos ne olisi tehty, huomio olisi kiinnittynyt itse elokuvaan, ei valtavaan herneeseen Tujusen nenässä.

Tujusen uskottavuus kärsii nyt enemmän kuin itse elokuva hänelle haittaa tekisi. Jos jotain, dokumentti voisi periaatteessa horjuttaa demokratiaa instituutiona: siinä näytetään, että vaalikampanja on mainostoimistotyötä, mielikuvien manipulointia ja usein silkkaa arvailua, ei vain aatteen paloa ja rakkautta kansaa kohtaan. Toisaalta on hirveän vaikea kuvitella, että kukaan dokumentin katsova aikuinen ei tätä jo periaatteellisella tasolla tietäisi. Temosen tilannekuvat toki konkretisoivat asiaa.

Tuleeko Presidentintekijöistä kymmenien otsikoiden ja useiden tv-haastattelujen jälkeen menestys elokuvateattereissa?

Varmasti tulee, nimittäin dokumenttielokuvaksi. Dokkari on todellinen hitti, jos se saa yli 10 000 katsojaa teattereissa. Puhutaan varsin pienistä rahoista. Selänne-dokkarin menestys oli ihan oma lukunsa.

Presidentintekijöiden ensimmäinen julkinen esitys on huomenna Tampereen elokuvajuhlilla. Saliin, jossa on kolmisensataa paikkaa, on edelleen jäljellä lippuja.

Ei siis tosiaan mikään ryntäysleffa.

Tällaisten ulkoelokuvallisten kohujen jälkeen on menestystä arvioidessa hyvä kysyä: menisinkö itse katsomaan dokumentin maksavana asiakkaana? Suuren yleisönsä Presidentintekijät saa takuulla vasta televisiossa. Elokuvateattereissa luku voi hyvinkin jäädä alle Tarja Halosesta kertoneen Rouva Presidentin reilun parikymmenen tuhannen katsojan saldon. Muumimamma Halonen jakaa mielipiteet, mutta on hän hahmona silti suositumpi kuin kireä Tujunen.