Poimintoja Rakkautta & Anarkiaa 2018 -festivaalin ohjelmistosta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin lipunmyynti alkaa huomenna 13.9. Valitsin ohjelmistosta kymmenen uutuusteosta, jotka olen nähnyt eri festareilla ja joita rohkenen suositella.

Kuten näissä vuosittaisissa listoissa on ollut tapanani, en poimi mukaan elokuvia, jotka varmuudella tulevat Suomessa kaupalliseen levitykseen. Enkä ole nähnyt läheskään kaikkia niitä elokuvia, jotka voisivat olla tällä listalla. Esimerkiksi Girlistä, Sorry to Bother Yousta ja Winter Brothersista en ole kuullut muuta kuin hyvää.

Huomio: kuulun löyhästi festivaalin ohjelmasuunnitteluryhmään, joten saatan olla jäävi suosittelemaan mitään.

Birds of Passage Kolumbian maaseudulla wayuu-heimon nuoret miehet keksivät, että gringot maksavat marihuanasta hirveän hyvin. Syntyy bisnes, uusi hybridikulttuuri ja vaurauden aikakausi. Kaikesta maksetaan lopulta väkivallalla. Seurauksina on riitoja, perinteiden romahdus ja vääjäämätön tuho. Kuvio on tuttu mutta kerrontatapa on täysin freesi: kahden vuosikymmenen voisi-perustua-tositapahtumiin -tarina kulkee (eikä tämä ole vain päälleliimattu keino) paikallisen perinnelaulannan rytmissä ja noin niinkuin Amerikan mantereiden tekijöistä puhuttaessa estetiikka on muutenkin lähempänä Glauber Rochaa kuin Martin Scorsesea. Yksi tämän vuoden Cannesin kärkielokuvista; Cristina Gallegon ja Ciro Guerran ohjaukset (edellinen oli Oscar-ehdokas Embrace of the Serpent) sopivat heillekin, jotka luulivat että autenttista vaikutelmaa tavoitteleva etnografinen elokuva on kirosana.

Custody Oikeussalidraamana alkava kuvaus avioerosta ja miehen pakkomielteestä on mitä tiukin, kirjaimellisesti henkeäsalpaava trilleri, vaikka sen tyylilajina ei teknisesti ottaen ole jännityselokuva vaan yhteiskunnallinen draama. Xavier Legrandilla on ns. homma hallussa: on vaikea uskoa, että tämä on esikoisohjaus.