Nykyvenäläistä kulttuurielämää: ministeriö listasi elokuvien suotavat aiheet

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Venäjän kulttuuriministeriö on aiemmin kieltänyt kiroilun elokuvissa ja valmistautuu estämään ”kansallista yhtenäisyyttä” vaarantavien elokuvien levityksen.

Nyt kulttuuriministeriö julkaisi listan aiheista, joita venäläisten elokuvien pitäisi käsitellä.

Näitä aiheita – tietenkin – ovat Venäjän kunniakas sotahistoria, Krimin ja Ukrainan asema Venäjään historiassa sekä historiallisten vuosipäivien juhlistaminen. Perhearvot ja korruptiota vastaan taisteleminen taas ovat teemoja, jotka kukin voi kääntää omaan ideologiaansa sopiviksi: venäläistä korruptiota taitavasti käsittelevä Oscar-ehdokas Leviathan sai kotimaassaan nimenomaan kulttuuriministeriltä turpiin.

The Guardianin julkaisemalla listalla on näiden patrioottijuttujen lisäksi myös toisenlaisia teemoja, kuten venäläinen monietnisyys ja vammaisten voimaannuttaminen.

Pari vuotta sitten perussuomalaisten Olli Immonen kirjoitti Ylen verkkosivuille kulttuuripolitiikasta. Haastattelin häntä blogiini. Immonen kertoi, millaisia aiheita suomalaisissa elokuvissa pitäisi perussuomalaisten kulttuuripoliittisen linjauksen mukaan käsitellä. Venäjän kulttuuriministeriön lista vähemmistöaiheineen on Immosen näkemyksiin verrattuna sangen monipuolinen, suorastaan liberaali.