Nooasta tuli menestys - uusia Raamattu-elokuvia odotettavissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Darren Aronofskyn raamatullinen eepos Noah nousi hittielokuvaksi. Yhdysvalloissa tiukan linjan kristityt vastustivat elokuvaa etukäteen ja sen menestys maassa jäi korkean budjetin huomioiden vain siedettäväksi.

Muualla maailmassa Nooan tarinaa on käyty katsomassa paljon: lipputuloista jo yli kaksi kolmasosaa on USA:n ulkopuolelta, ja elokuva on yhä levityksessä. Yli 300 miljoonan taalan maailmanlaajuisilla lipputuloilla Noah alkaa olla voiton puolella, eli bisnesriski kannatti.

Venäjällä ja Brasiliassa elokuvasta tuli peräti kaikkien aikojen menestynein ei-jatko-osa. (Venäjän osalta asiaa selittää se, ettei Neuvostoliiton ajalta ole kunnollisia katsojatilastoja, ja maan elokuvateatteriverkko on saatu rappiokauden jälkeen kuntoon vasta aivan viime vuosina.)

Näin itse Noahin muutama viikko sitten Vietnamin Hanoissa. Vietnamilaisista kahdeksan prosenttia on kristittyjä, tosin prosenttiluku lienee suurkaupunki Hanoissa korkeampi.

Mielenkiintoista on, ajattelevatko tällaisen megaleffan katsojat elokuvan uskonnollista aspektia, vai nähdäänkö se yksinomaan seikkailuna. Vietnamissa elokuvissa käynti on suhteellisesti erittäin kallista ylempien yhteiskuntaluokkien nuorison huvia. Uusia elokuvia esitetään ainostaan multiplexeissa, ja elokuvatarjonta koostuu Hollywoodin supersankarijutuista, actionista ja piirretyistä sekä paikallisista elokuvista, jotka julisteiden perusteella ovat yleensä komedioita. Vakavaa draamaa ei ohjelmistossa ole juuri lainkaan.