Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Vanha testamentti ja Hollywood: Aronofskyn Noah tarvitsee myös kristittyjen amerikkalaisten tuen

Blogit Kuvien takaa 6.3.2014 13:30
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kevään Hollywood-erikoisuus on Noah, Darren Aronofskyn noin sadan miljoonan euron budjetilla tekemä elokuva Vanhan testamentin Nooasta.

Paitsi rahaa ja teknistä osaamista, hankkeessa on myös riittävästi intohimoa: Aronofsky on halunnut tehdä Nooasta elokuvan jo pitkään, ja mahdollisuus tarjoutui, kun pienen budjetin Black Swan menestyi huikean hyvin.

Mutta. Ketä kiinnostaa Nooa?

Myös Unelmien sielunmessun ja The Wrestlerin ohjanneella Aronofskylla on ihailijansa, mutta nyt he eivät riitä. Noah on ohjaajan ylivoimaisesti kallein tuotanto. Sen pitäisi nousta valtavirran hitiksi.

Raamatullinen aihe voi sytyttää Yhdysvaltojen kristityt. Mel Gibsonin The Passion of the Christ oli siksi aikanaan jättimenestys. Kaikkia amerikkalaisia kristillisiä elokuvia ei Euroopassa edes kummemmin levitetä: televisiosarjasta leikattu Jeesus-elokuva Son of God on kerännyt viime päivinä hyvin katsojia Yhdysvalloissa, mutta Suomen valkokankaille se ei ole tulossa.

Noahin parissa on riittänyt hankaluuksia. Tiukasti kristityissä piireissä se on etukäteen arvioitu väärin tehdyksi. Se ei ole Gibsonin kaltaisen fundamentalistikristityn kädenjälkeä. Aronofsky on maallistunut juutalainen eikä suhtaudu tekstiin kirjaimellisena totuutena.

On myös arvioitu, että Aronofskyn tarina olisi vertauskuva tai silkkaa propagandaa ilmastomuutoksesta, ja sekös suututtaa, sillä kovaäänisille konservatiivikristityille vihreät aatteet, YK ja Obama kuuluvat samalle pahuuden akselille.

Varhaisissa koenäytöksissä kristityt kavahtivat elokuvan Nooan äreyttä ja sitä, että hän juo kännit – vaikka niin Vanhassa testamentissakin kerrotaan.

Paramount-studio halusi siistiä elokuvan särmää, mutta Aronofsky sai tahtonsa läpi.

Viimeisimpien uutisten mukaan studio kuitenkin muokkasi markkinointimateriaaleja suuntaan, jonka toivotaan miellyttävän fundamentalisteja.

Elokuvaan myös lisättiin Aronofskyn toiveiden vastaisesti selittävä teksti, jonka mukaan se kertoo tulkinnan Nooan tarinasta ja varsinainen ”kertomus löytyy Mooseksen kirjoista”.

Ettei kukaan fundamentalisti luulisi, että Paramount tieten tahtoen vääristelee totuutta elokuvalla, jossa Russell Crowen näyttelemä mies pakkaa kaikki eläinlajit valtavaan puiseen laatikkoon. Faktat kuntoon!

Elokuvan traileri on mahtipontisuudessaan jo komiikan rajalla. Niin kai pitääkin, kun aihe on tällainen.