Netflixin todellinen salainen ase: se tietää tarkalleen, mitä juuri sinä haluat

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Varsinainen syy, miksi Hollywood-studiot pelkäävät Netflixiä, ei ole palvelun valikoima tai helppous. Yhdysvaltojen televisiobisnes ei kammoksu Netflixiä vain siksi, että sen käyttäjiltä jää näkemättä 130 tuntia mainoksia vuodessa.

Netflixin etulyöntiaseman syyt ovat tiedon määrä ja algoritmit. Se on ensimmäinen globaali viihdejätti, joka hallitsee big datan.

Palvelu kerää käyttäjiltään tietoa katselutottumuksista aina, kun sitä käytetään. Jokainen klikkaus, jokainen katselupäätös kirjataan. Mitä ja milloin katsotaan perheessä, jossa on 8-10-vuotias lapsi? Mitä muita genrejä katsoo vannoutunut kauhudiggari? Ovatko jonkin 1980-luvun tähden leffat nyt jostain syystä kovassa huudossa? Millainen amerikkalainen katsojatyyppi jättää Idan kesken?

Elokuvia ja sarjoja ei ole huvin vuoksi jaoteltu Netflixissä tuhansiin, koomisiltakin kuulostaviin alagenreihin. Niiden nimet eivät ole ehkä aina osuvia, mutta matematiikka niiden takana on täsmällistä. Kaikkea tätä dataa analysoidaan.

Kyse ei todellakaan ole vain siitä, että palvelu osaa suositella katsojilleen lisää kivoja sarjoja ja leffoja. Netflixiä katsotaan 125 miljoonaa tuntia joka päivä, ja kaikki tieto menee talteen.