Näyttelijän ja yleisön näkökulmat eroavat täysin. Tom Hiddleston kertoo, miksi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jututin keväällä Tom Hiddlestonia, joka näyttelee pääosaa sarjassa Yövahti. Viime vuonna Hiddleston nähtiin useissa elokuvissa, joista itse pidin etenkin Guillermo del Toron kauniista Crimson Peakista.

En ole ainoa, joka koki Crimson Peakin jäävän harmillisesti väliinputoajaksi. Se ei tavoittanut kauhuyleisöä, eikä toisaalta – kenties verisyytensä vuoksi – vakuuttanut kaikkia lempeämmän fantasian tai goottiromantiikan ystäviä. Elokuvasta tuli taloudellinen floppi.

Crimson Peak on siis sydäntäni lähellä (kirjoitin siitä blogiini otsikolla Rakkaudesta groteskiin). Utelin haastattelussa Hiddlestonilta, pettyikö hän itse elokuvan vastaanottoon. Kysymykseni sai hänet mietteliääksi, ja hän pohti vastausta pitkään.

Runollisen kauniisti sanansa asettava Hiddleston on loistava haastateltava, ja hänen vastauksensa on hieno summaus näyttelijän työstä sen tekijän näkökulmasta. Tuota näkökulmaa me katsojat ja teoksen kokijat emme välttämättä ymmärrä, muista tai haluakaan sisäistää. Kulma on niin eri.

”Ei ole olemassa tarkkaa tiedettä, jolla oikea yleisö saadaan löytämään elokuva. Ensi-illan vuodenaikakin vaikuttaa. Mutta olen todella ylpeä Crimson Peakista ja tiedän, että se täsmälleen se elokuva, jonka Guillermo del Toro halusi tehdä.”