Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Naamiokostaja ja jättimurkut: tätäkin on suomalainen elokuva vuonna 2017

Blogit Kuvien takaa 16.5.2017 08:00
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tuntematon sotilas.

Tom of Finland.

Napapiirin sankarit 3.

Heinähattu ja vilttitossu & Rubensin veljekset.

Vuoden 2017 kotimaisia ovat myös It Came from the Desert ja Rendel.

Tasan 25 vuotta sitten ilmestyneeseen tietokonepeliin (joka perustui vapaasti 1950-luvun jättiläishyönteis-scifielokuviin) pohjautuva It Came from the Desert sisältää jättiläismuurahaisia, motocrossia, kansainvälisiä never heard -näyttelijöitä ja kämästä dialogia.

On vaikea sanoa, onko Marko Mäkilaakson ohjaaman, Espanjassa kuvatun ja englanninkielisen, mutta suomalaisvoimin tuotetun halpiksen tahallinen huonous jalostunutta vai ei. Enkä tiedä, ovatko digitaaliset murkutkin tahallisesti niin kusisen näköisiä.

Jesse Haajan Rendelissä ainakaan ei ole tahallista huonoutta. Se on kaiken kuullun sekä trailerin perusteella kunnianhimoinen, väkivaltainen, synkkä ja kohtalokas supersankarielokuva Mikkelistä. (Pahoittelen, jos tuo kuulostaa uhkaukselta.)

Ainakin kaikki Rendelin trailerin digitaaliset jälkityöt on tehty asiallisesti. Nähtäväksi jää, kuinka lähelle sadan miljoonan euron hintaisia esikuviaan Haaja on 1,3 miljoonan euron budjetilla Itä-Suomessa päässyt.

Kumpaakin elokuvista myydään tällä viikolla Cannesin elokuvajuhlien market-puolella. Rendeliä mainostetaan myös traktoritempauksella: Valtran traktori ajetaan Äänekoskelta Cannesiin, jossa sen on tarkoitus pyöriä katukuvassa. Minusta teko kuulostaa terrori-iskulta – etenkin elokuvan kotimaan levityksen profiilia vastaan, sillä jyväjemmarit eivät niin kauheasti leffassa käy.

Ainakaan suomalainen elokuva ei ole enää tylsää. Jos joku kysyy, miksi tällaista tehdään, vastaus on jotenkin luontevampi kuin monien vakavampien kotimaisten kohdalla: koska näitä on varmasti ollut hupaisaa ja inspiroivaa tehdä.

Toivottavasti elokuvat ovat myös katselukelpoisia.