Maximin loppu on kauhea uutinen elokuvakulttuurille

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Masentava tieto: elokuvateatteri Maxim sulkee ovensa toukokuussa. Ykkössali puretaan. Suojeltu, yli sata vuotta vanha kakkossali kellarissa siirtyy muuhun kuin elokuvakäyttöön. Helsingin Sanomat kertoo, että vakuutusyhtiö Ilmarinen on irtisanonut vuokrasopimuksen.

Maxim oli Finnkinon Helsingin viimeinen ei-multiplex-teatteri. Kahden salin teatteri profiloitui viime vuosikymmenillä nimenomaan laatuelokuvan esityspaikaksi.

Maxim oli pitkään myös Rakkautta & Anarkiaa- ja Night Visions -festivaalien päänäyttämö.

Näin siellä ensimmäistä kertaa Pulp Fictionin, There Will Be Bloodin, The Killerin, Pahan poliisin, Killing Zoen, La Hainen, Kill Billit, Magnolian, Matrixin, Lukas Moodyssonit ja Larry Clarkit – sekä kirjaimellisesti satoja muita hyviä ja huonoja elokuvia, koska Maxim oli pitkään myös pressinäytösten tärkein sali. Kun asiaa mietin, Maxim on teatteri, johon liittyy selkeästi eniten muistoja: Night Visionsin tunnelmalliset ja ainutkertaiset allnighterit, R&A:n varhaisvuosien järjettömän odotetut elokuvatapaukset, sekä tavallisemmat näytännöt, joissa oli elokuvateatterin, ei huvipuiston fiilis.

Maxim eli siis neljä ja puoli vuotta pidemmälle kuin Bristol.