Legenda Heikki Kossista ja muita havaintoja elokuva-äänien takaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kun suomalaiset pääsevät mukaan kansainvälisiin, Hollywood- ja Oscar-tason elokuvakuvioihin, on syytä iloon ja ainakin ammatilliseen kunnioitukseen. Heikki Kossi tekee ääniä jättibudjetin elokuviin – ja vieläpä Kokkolasta käsin.

Kossista on julkaistu viime vuosina kymmeniä juttuja, ja aivan syystä. Olen kirjoittanut yhden varhaisemmista Kossi-featureista, ja sen jälkeen Suomen Kuvalehdessä on ollut toinenkin Kossin työtä läheltä seuraava juttu.

Maailmalla pärjäävää suomalaista ihaillaan kotimaassa, tähtipöly välkkyy. Tänä vuonna Oscareissa on ehdolla kolme elokuvaa, joissa on Kossin foley-ääniä.

Elokuvanteossa on kymmeniä, jopa satoja ammattinimikkeitä. Sunnuntaina Yhdysvalloissa jaettiin Cinema Audio Societyn eli äänimiksaajien palkinnot. Ei äänisuunnittelun, vaan äänimiksaajien. Voittaja oli ansaitusti Sound of Metal. Hieno elokuva, jossa äänillä on suuri merkitys. (Sound of Metal tulee Suomessa valkokankaille heti kun elokuvateatterit aukeavat, ja sen näkee nyt jo Amazon Prime -palvelusta.)

”Suomalaiset äänisuunnittelijat saivat merkittävän palkinnon elokuvasta, jossa muusikon kuulo katoaa: ”Ääni on yksi pääosan esittäjä”, kuuluu Helsingin Sanomien otsikko.