Korona myllertää Hollywoodin: Netflix on nyt kalliimpi yritys kuin Disney

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Netflixin pörssiarvo on noussut viikon ajan hurjaa vauhtia. Liikkeen syytä ei ole vaikea arvata. Uusien tilaajien määrä nousi analyytikon arvion mukaan maaliskuussa huomattavasti.

Netflix on niitä harvoja yrityksiä, joiden liiketoimintaan koronapandemia ei ole vaikuttanut negatiivisesti. Haasteita on tietysti edessä – miten vastata tilaajien kysyntään, kun uutta sisältöä ei voida eristysaikana tuottaa? – mutta monella tapaa poikkeusaika on tuonut striimauspalvelun tulevaisuudennäkymiä lähemmäs.

Samaan aikaan toinen viihdejätti Disney on hankaluuksissa. Elokuvatuotanto ja striimauspalvelu ovat toki merkittäviä osia sen bisnekselle, mutta kaikista suurin yksikkö yhtiössä ovat huvipuistot ja niihin liittyvä hotellitoiminta. Siinä on riippakivi, jonka paino pudotti Disneyn osakkeen arvon maaliskuussa pahimmillaan melkein puoleen viime vuoden huippulukemista.

Nyt Netflixin markkina-arvo on kivunnut selkeästi Disneyn yli. Torstaina Netflixin osakkeiden arvo oli yhteensä 192,7 miljardia dollaria ja Disneyn 184,2 miljardia dollaria.

https://www.youtube.com/watch?v=XmI7WKrAtqs

Eroa voi havainnollistaa niinkin, että Netflix on ollut sisältöjen tekijä vasta seitsemän vuotta. Se on ennen kaikkea teknologiayritys. The Walt Disney Company perustettiin piirrettyjen elokuvien tuottajaksi 97 vuotta sitten nimellä Disney Brothers Cartoon Studio. Kamppailu on symbolisesti herkullinen.