Kiina sanoo kyllä taiteelle: katulapsielokuvalle lähes 50 miljoonaa euroa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kiinan elokuvateatterit ovat avautuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana länsimaisille elokuville. Ensin se tarkoitti sitä, että valkokankaille otettiin erittäin suppea kiintiömäärä lähinnä amerikkalaista viihdettä.

Kiinalaisten elokuvissakäyntien määrä kasvoi vuosi vuodelta ja elokuvateattereita rakennettiin tahdilla, jollaista ei ole maailmanhistoriassa nähty. Valtiojohtoisessa järjestelmässä sallitaan jakeluun yhä enemmän kansainvälisiä tuotantoja. Pian Kiinan elokuvamarkkinoiden uskotaan ohittavan lipunmyynnin kokonaissummalla laskettuna jopa Yhdysvallat, joka on perinteisesti ollut maailman selkeästi suurin markkina-alue. Elokuvateatterisaleja Kiinassa on jo 63 000, enemmän kuin Pohjois-Amerikassa.

Mikä kiinalaisia kiinnostaa? Spektaakkelit, fantasia, supersankarit. Marvelit ja Fast and Furious -kaahailut. Satuelokuvat ja kesyt kiinalaiset komediat. Ulkomaisen draaman vetovoima oli marginaalista ja paikallinenkin tuotanto keskittyi elokuviin, erityisesti epookkeihin, joissa on näyttävä ulospano.

Eurooppalainen art house -elokuva, sellainen laatudraama jota esimerkiksi suurilla elokuvafestivaaleilla juhlitaan (ja myydään), ei saanut maassa käytännössä kuin aivan marginaalista jalansijaa.

Huhtikuussa Kiinassa kuitenkin tapahtui jotain erikoista.