Kannatti jättää Hollywood – nyt Peter Franzénilla on hieno kansainvälinen ura

”Hollywoodia” ei enää ole, ”Hollywood” on siellä missä tuotannolle sopii.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Taisi olla Markus Selin, joka jutellessamme tiivisti Peter Franzénin uuden uranosteen salaisuuden pari vuotta sitten. Ei näillä sanoilla, mutta perushavainto oli tämä: kannatti muuttaa pois Kaliforniasta.

Pitkään Franzén asui Los Angelesissa, ja siellä hän oli amerikkalaisesta näkökulmasta vain yksi kymmenistä tuhansista rooleja etsivistä näyttelijöistä. Yhdysvaltojen viihdebisneksessä näyttelijän saavutukset etäisessä kotimaassaan eivät paina vaa’assa mitään. Lahjakkuutta ei ole Hollywoodissa kenelläkään aikaa havaita, ellei ole aiempaa näyttöä sopivassa kontekstissa (ja suomalainen elokuva ei sitä silloin tosiaan tarjonnut).

Yhdysvalloissa Franzén teki melko harvakseltaan sellaisia töitä, jotka noteerattaisiin. Venäläisen ruumiin rooli CSI-sarjassa ei ehkä ollut erityinen kohokohta, paitsi sellaiseksi se Suomessa nostettiin, ja siitä tuli pian tietysti kotimaassa vitsi: siihen suomalaisesta on Hollywoodissa, esittämään kuollutta venäläistä.

Franzén ajoi joskus keikkaduunina limusiinia, vaikka hän oli Suomessa maan suosituimpia näyttelijöitä. Ei ihan elokuvatähden elämää.

Lopulta Franzén muutti Ranskaan, ei varmasti ainoastaan tästä syystä, mutta muutti kuitenkin. Uusi asuinpaikka profiloi hänet uudelleen, ja varmasti hyvällä agentillakin oli vaikutusta.