Kalle Kinnusen elokuvablogi.

JFK:n murhasta 48 vuotta – Errol Morris teki lyhytelokuvan mysteerin olemuksesta: tutkimisesta ja hutkimisesta

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 23.11.2011 07:03

Dallasissa tapahtui salamurha 22.11.1963. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. John F. Kennedyn kuolemaan liittyvät tai liitetyt arvoitukset ovat saaneen monenlaisia muotoja elävinä kuvina.

On hyvin mahdollista, ehkä todennäköistä, että virallinen selitys Lee Harvey Oswaldista yksinäisenä surmaajana olisi paikkansapitävä.

Elävällä kuvalla on kuitenkin iso merkitys siihen, että murhasta tuli niin iso mysteeri.

Abraham Zapruderin filmi oli ensimmäinen laatuaan: järkyttävä visuaalinen todiste (presidentin) murhasta. Se oli samalla sekä kiistaton toisinto tosiasioista, cinema veriteä, että arvoitus: se ei rajuudestaan huolimatta kerro kuin hyvin, hyvin rajatun osan siitä, mitä tapahtui. Sitä on tutkittu, tutkittu ja taas tutkittu.

Oliver Stonen elokuva JFK on kaikkien aikojen suosikkejani. En ajattele, että se kertoisi totuuden. Se näyttää, miksi totuus on niin suhteellinen ja vaikeasti hallittava asia, kun sitä riepotellaan eri motivaatioilla eri suuntiin: sipuli, jossa on loputtomasti kerroksia.

Eilen The New York Timesin nettisivulla julkaistiin mestaridokumentaristi Errol Morrisin hivelevä kuusiminuuttinen lyhäri The Umbrella Man. Tekijän uran tunnuksellinen piirre on ollut salapoliisimaisuus ja tapa katsoa asioita erikoisista, myös erikoisen banaaleista kulmista, jolloin sama kuva hahmottuu eri tavalla. Hänen uusinta pitkää dokumenttiaan Tabloidia ei ole vieläkään Suomessa nähty, mutta Standard Operating Procedure käväisi ihan valkokankaalla asti.

Arvo Pärtin musiikki soi, kun Morris haastattelee Zapruder-filmin eksperttiä, yksityisetsivää ja filosofian professoria Tink Thompsonia.

Lue myös

Errol Morrisin dokumentti Abu Ghraibin kidutuskuvista ensi-iltaan Suomessa: ”Pimeä luku Amerikan historiassa”

Kuka oli kummallinen sateenvarjomies Dallasissa Dealey Plazalla aurinkoisena päivänä? Miksi murhapaikalla yhdellä oudolla hiipparilla oli musta varjo peittonaan?

Vastaus on, sanoisinko, yllätyksellinen.

Totuudet eivät ole suhteellisia, mutta kuvan rajaaminen olennaiseen on vaikeaa.

Lue myös

Errol Morrisin dokumentti Abu Ghraibin kidutuskuvista ensi-iltaan Suomessa: ”Pimeä luku Amerikan historiassa”

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Eiköhän takana ollut vainoharhais-fanaattinen äärioikeisto rikollisjärjestöineen, joka näki kommunismia kaikkialla ja jfktäkin piti kommarina. Oswald lavastettiin syylliseksi jotta voitaisiin syyttää Neukkuja ja komunisteja. Warrenin komissio kirjoitit jotakin aikanaan. Murha olisi iollut veruke aloittaa laaja sota vaikka Kuubaan ja saada asefirmain moneet punaisiksi.

James Ellroyn Verirahat on kuin hyytävä dokumentti Kennedyn murhasta, uskottava.

Tapaukseen liittyi niin monta epäilyttävää seikkaa,ettei useamman ampujan mahdolisuus ole pois suljettu:Oswaldin vanhanmallisella kiväärillä ei kukaan olisi pystynyt ampumaan kolmea laukausta liikkuvaan maaliin niin nopeasti.Muistan uutisfilmistä ihmisten katselleen auton menosuunnassa olevalle kukkulalle epäillen laukausten tulleen sieltä.Etsintäkuulutus Oswaldista tuli niin nopeasti,että syyllinen oli selvillä jo ennen tapahtumaa jne.

Nämä Jakken mainitsemat kiväärin ampumisnopeudet ja uutisfilmit paikalla olleista ihmisistä olivat JFK-elokuvasta, eli lavastettua fiktiota.

48 vuotta? Ei edes 50:tä? Ja silti JFK pysyy uutisaiheena dokkareissa ja fiktioissa, kuten Stephen Kingilläkin. Kestoilmiöissä on joulu ainainen, paitsi tänä vuonnahan joulua vietetään vara-Jeesuksemme, Steve Jobsin kunniaksi.

Muistaakseni JFK Oliver Stonelta oli ensi-illassaan vaikuttava, mutta myös päällekäyvä, niin tutusti Stonen tapaan. Täytyypä kaivaa esiin, miltä se silloin tuoreeltaan tuntui. Kuten Doors-elokuva, Fourth of July ja muutama muu, Stonen elokuvat ovat kivoja katsoa, mutta jälkeenpäin niihin ei ole tullut – ainakaan minun – mieli palata. Stone on elokuvantekijänä propagandisti. Mutta ainoastaan Natural Born Killers on kestoinhokki. Ja Aleksanteri aika tarpeeton elokuva.

Kas kun Foliohattu Kinnunen ei väitä 9/11-iskujen olleen jenkkien käsialaa.

Leffaa tekevä on minusta niinkuin siihen asti katsomansa / kokemansa summa – laittaa hyvän kiertämään muillekkin .
– jalostettuna .
Mut en kyllä mielellään katso makkaransyöntiä hyvällä leffassakaan –
Cosmolle nauroin !