JFK:n murhasta 48 vuotta - Errol Morris teki lyhytelokuvan mysteerin olemuksesta: tutkimisesta ja hutkimisesta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Dallasissa tapahtui salamurha 22.11.1963. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. John F. Kennedyn kuolemaan liittyvät tai liitetyt arvoitukset ovat saaneen monenlaisia muotoja elävinä kuvina.

On hyvin mahdollista, ehkä todennäköistä, että virallinen selitys Lee Harvey Oswaldista yksinäisenä surmaajana olisi paikkansapitävä.

Elävällä kuvalla on kuitenkin iso merkitys siihen, että murhasta tuli niin iso mysteeri.

Abraham Zapruderin filmi oli ensimmäinen laatuaan: järkyttävä visuaalinen todiste (presidentin) murhasta. Se oli samalla sekä kiistaton toisinto tosiasioista, cinema veriteä, että arvoitus: se ei rajuudestaan huolimatta kerro kuin hyvin, hyvin rajatun osan siitä, mitä tapahtui. Sitä on tutkittu, tutkittu ja taas tutkittu.

Oliver Stonen elokuva JFK on kaikkien aikojen suosikkejani. En ajattele, että se kertoisi totuuden. Se näyttää, miksi totuus on niin suhteellinen ja vaikeasti hallittava asia, kun sitä riepotellaan eri motivaatioilla eri suuntiin: sipuli, jossa on loputtomasti kerroksia.

Eilen The New York Timesin nettisivulla julkaistiin mestaridokumentaristi Errol Morrisin hivelevä kuusiminuuttinen lyhäri The Umbrella Man. Tekijän uran tunnuksellinen piirre on ollut salapoliisimaisuus ja tapa katsoa asioita erikoisista, myös erikoisen banaaleista kulmista, jolloin sama kuva hahmottuu eri tavalla. Hänen uusinta pitkää dokumenttiaan Tabloidia ei ole vieläkään Suomessa nähty, mutta Standard Operating Procedure käväisi ihan valkokankaalla asti.

Arvo Pärtin musiikki soi, kun Morris haastattelee Zapruder-filmin eksperttiä, yksityisetsivää ja filosofian professoria Tink Thompsonia.

Kuka oli kummallinen sateenvarjomies Dallasissa Dealey Plazalla aurinkoisena päivänä? Miksi murhapaikalla yhdellä oudolla hiipparilla oli musta varjo peittonaan?

Vastaus on, sanoisinko, yllätyksellinen.

Totuudet eivät ole suhteellisia, mutta kuvan rajaaminen olennaiseen on vaikeaa.