Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Ilmarinen pesi ovelasti kätensä, Maxim ”saa jatkaa” tuhottuna torsona

Blogit Kuvien takaa 9.12.2014 09:04
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuvateatteri Maximin tulevaisuus on herättänyt kiivasta keskustelua.

Kiinteistön omistava Ilmarinen kertoi nyt, että Maxim ”saa jatkaa” elokuvateatterina.

Päätös on käsien pesu ja keskisormen näyttö, sillä isompi sali kuitenkin puretaan, ja jäljelle jää vain kellarin paljon pienempi, suojeltu teatterisali.

Ehkä Ilmarinen näyttää keskisormea tahattomasti, ehkä ei.

Yhden salin elokuvateatterin pyörittäminen on liiketoimintana äärimmäisen vaikeaa. Siitä kielii se, että kaikki yhden salin elokuvateatterit ovat Helsingistä ajat sitten kuolleet – viimeisenä Bio Rex, jonka vuokra oli kaupungin tukien vuoksi nimellinen. Elokuvateatterin liiketoiminnassa suuria kiinteitä kuluja ovat vuokra ja henkilökunta, ja yhden, kahden tai peräti kolmen salin pyörittämiseen tarvitaan kutakuinkin sama määrä henkilökuntaa.

”Ulkopuolinen operaattori” saattaa tälle yhden salin torsoteatterille löytyä – tai sitten ei. Finnkinoa ei varmasti voisi vähempää kiinnostaa, kun riskit ovat suuret ja suuremman salin menettämisen jälkeen toiminta onnistuessaankin kulttuuripuuhastelua ilman tuotto-odotuksia.

”241-paikkainen yhden salin elokuvateatteri Helsingin ydinkeskustan vuokratasolla on valtava haaste. Finnkino vie esitystekniikan ja omistamansa penkit, joten uuden yrittäjän pitää investoida suuria summia. Valtava haaste”, summasi asian Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen, kun hänen näkemystään kysyin.

Festivaalikäytön näkökulmastakaan yksi 241 hengen sali ei kesää tee. Esimerkiksi Night Visions -elokuvafestivaali, jolle Maxim oli viidentoista vuoden ajan henkinen koti, ei voi entiseen tapaan teatterissa jatkaa.

Se ainakin on selvää, että uusi päätös ei muuta mitenkään uhkakuvaa art house -elokuvien maahantuonnin lamaantumisesta. Ajatus siitä, että eläkevakuutusyhtiö vie ”eläkeläisiltä elokuvateatterin” on tänään yhtä totta kuin eilenkin.

Oletettavasti Ilmarisella lasketaan, että joku asiaansa osaamaton tunari ottaa elokuvateatteritoiminnan hoidettavakseen ja tyrii sen nopeasti, jonka jälkeen sali voidaan suosiolla muuttaa vaikka yökerhoksi.

Henkilökohtaisesti koen Ilmarisen tempun uudeksi oksennukseksi elokuvakulttuurin päälle. Kiinteistön omistaja tehköön mitä tekee ja grynderi gryndaa, mutta pitääkö oikein kettuilla päälle?

Ehkä toivoa vielä on. Kaavamuutos kiinteistön pääkäyttötarkoituksen muuttamiseksi on tekemättä. Se vaaditaan, vaikka kakkossali säilyisikin näennäisesti elokuvakäytössä.

Kaavamuutoksen on oltava ”kaupunkilaisten edun mukainen”. Maximin paloittelu ei ole vain elokuvissa käyvien ihmisten edun vastaista, se on helsinkiläisten ja suomalaisten edun vastaista.