Green Book – hyvää tarkoittavasta tie-elokuvasta tuli Oscarien mörkö

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

A Star is Born tulee saamaan eniten Oscar-ehdokkuuksia. Se on vahva ehdokas myös parhaan elokuvan Oscarin voittajaksi.

Roma on toinen väkevä ehdokas. Silläkin on mahdollisuudet parhaaksi elokuvaksi. Voitto olisi aikamoinen juttu, sillä vaikka kahdeksan ei-englanninkielistä elokuvaa on aiemmin ollut parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaina – viimeksi Michael Haneken Rakkaus – yksikään ei ole voittanut. Ulkoelokuvallisesti olisi vielä merkittävämpää, että Roma (erikoislevitysjärjestelyjä edellyttäneenä) Netflixin elokuvana saisi Hollywood-ammattilaisista koostuvan Oscar-äänestäjäkunnan hyväksynnän. Suoratoistopalvelua pidetään alan häirikkönä ja muutosvastarinta korostuu iäkkäänpuoleisessa äänestäjäkunnassa.

Juuri nyt amerikkalaisen laatuelokuvatwitteratin keskusteluissa suorastaan hermoillaan kolmannesta vaihtoehdosta.

Green Book voitti lauantaina – melko yllättäen – Producers Guild of American palkinnon. Sitä on pidetty melko varmana ennusteena parhaan elokuvan Oscar-voitosta.

Viime vuosina on tapahtunut pari ohilaukausta, mutta pitkään tämä elokuvatuottajien järjestön palkinto oli varma indikaattori siitä, kenelle pysti lopulta menee. Niin Oscareissa kuin Jusseissakin ”paras elokuva” on nimenomaan tuottajan palkintokategoria.