Netflixin Oscar-elokuva Roma tulee Suomessa elokuvateattereihin – ei Finnkinolle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Alfonso Cuaronin elokuva Roma tulee sittenkin Suomessa valkokankaille 7.12. alkaen – vain viikoksi.

Espanjankielinen perhesaaga Roma on varma parhaan elokuvan Oscar-ehdokas ja hyvin todennäköinen ehdokas useissa muissakin keskeisissä kategorioissa. Se on muun muassa Gravityn ohjanneen Cuaronin pitkäaikainen unelmahanke. Amerikkalaisessa kritiikkejä kokoavassa Rotten Tomatoes -palvelussa Romalla on 99 prosentin lukema: 99 prosenttia kriitikoista on antanut sille positiivisen arvion. (Huippukriitikoiden lukema on 100 prosenttia.)

Syyskuussa Roma voitti Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon, Kultaisen leijonan. (Vuosi sitten palkinnon vei The Shape of Water, joka sitten voitti tärkeimmät Oscarit.)

Mutta koska Roman jakeluoikeudet osti Netflix, sitä ei voida esittää valkokankailla normaalilla laajuudella. Netflixiin elokuva tulee 14.12. Suurilla elokuvateatteriketjuilla ympäri maailmaa on 90 päivän sääntö: elokuvaa, joka on tulossa kotikatselujakeluun alle 90 päivän sisällä valkokangasensi-illasta, ei suostuta ottamaan lainkaan päivittäisiin ja säännöllisiin esityksiin. Näin elokuvateatteriala pyrkii kamppaamaan striimauspalvelujen (ja aiemmin videoiden ja dvd:n) vetovoimaa.

Roman ensi-illasta kertova tiedote paljastaa, ettei Finnkino ota Romaa ohjelmistoonsa.

Elokuvaa näytetään ainoastaan pienten toimijoiden valkokankailla pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

Helsingissä sitä näyttävät Korjaamo Kinon Töölön ja Bio Rexin teatterit sekä Kino Sheryl, WHS Unioni ja Riviera. Muut teatterit ovat Espoon Kino Tapiola, Tampereen Niagara ja Turun Diana.

Vaikkapa Iso-Britanniaan verrattuna tilanne muistuttaa siitä, kuinka erilaisia markkinat ovat. Briteissä Romaa ja muita Netflixin elokuvia esittää yksinoikeudella arthouse-ketju Curzon Cinemas, joka toimii 12 paikkakunnalla. Muut indielevittäjät hermostuivat, koska hekin haluaisivat esittää Netflix-leffoja, kuten Roman.

Meillä kaikki Helsingin pienet erilliset toimijat (paitsi Kino Engel) tarttuvat tilaisuuteen eli odottavat Romalle katsojia, mutta pääkaupunkiseudun ulkopuolella innostusta on ainoastaan kahdessa kaupungissa.

Nyt esimerkiksi Helsingin keskustan uudelleenlanseeratulla Bio Rexillä, jonka katsojaluvut ovat olleet matalia, on oiva mahdollisuus nostaa profiiliaan – ohjelmistossa on helmi, jota ei näe juuri muualla.

Saa nähdä miten Romaa markkinoidaan. Netflixille valittujen elokuvien valkokangasjulkaisut tuntuvat olevan lähinnä striimauspalvelun markkinointia, johon suhteellisesti hyvin pienillä markkinoilla (kuten Suomessa) taivutaan, koska elokuvantekijöiden kanssa tehdyt sopimukset sitä edellyttävät.

Siitä kertoo lokakuun tapaus. Finnkino kyllä esitti viime kuussa toista Netflix-elokuvaa 22 Julya. Ohjaaja Paul Greengrass oli nimenomaan eritellyt sopimuksessaan maat, joissa elokuvaa piti esittää valkokankailla – mukaanlukien Pohjoismaat. Suomessa sitä näytettiin ”event cinema” -tapahtumana, vain yhtenä päivänä (vieläpä maanantaina). Kukaan ei varsinaisesti markkinoinut näytöksiä. Esitykset olivatkin katsojamäärin mitattuna katastrofi: vain 61 lippua myytiin, kertoi Elokuvauutiset. Netflixiltä ei ole vastattu kysymyksiini elokuvan levitysstrategiasta.

Roman levitystä varten Netflix tekee Suomessa yhteistyötä paikallisen levitysyhtiön Scanboxin kanssa. Sikäli kyse ei ole 22 Julyn kaltaisesta roiskaisusta, vaikka esityksiä on vain viikon ajan ennen kuin elokuva tulee Netflixin striimausvalikoimaan.

Hyvä, että tähän panostetaan. Näin Roman Venetsiassa, ja se on erittäin hieno elokuva, joka ansaitsee valkokankaan. Kannattaa käydä katsomassa, kun se on mahdollista.