Finnkinon Scape, eli keisarin uudet vaatteet

Kyseessä on Finnkinon ihan oma keksintö.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Belgia sai IMAXin viime vuoden lopulla. Norjaan avataan tänä vuonna IMAX-teatteri. Oslon teatterin avauttua vain kahdesta Länsi-Euroopan maasta puuttuu IMAX. Toinen on 340 000 asukkaan Islanti. Toinen on 5,6 miljoonan asukkaan Suomi.

Asia ei voi olla kiinni vain siitä, että markkinat ovat meillä suhteellisen pienet. Koko Virossa on vain 1,3 miljoonaa asukasta, eli kourallinen enemmän kuin Suomen pääkaupunkiseudulla, ja silti Tallinnassakin on IMAX. Pietarissa on neljä IMAX-salia.

Kirjoitan nyt nimenomaan pitkän elokuvan IMAXista. Se on laadukas esitystekniikka, joka vaatii omanlaisensa teatterisalin.

Finnkino ei rakenna IMAXia, koska sen ei tarvitse. Ketju kilpailee vain itseään vastaan. Finnkinolla on valtavirtaelokuvien de facto monopoliasema kaikissa niissä 11 Suomen suurimmassa kaupungissa, joissa se toimii. IMAX-lisenssi on kallis. Kuten IMAXin varatoimitusjohtaja haastattelussani pari vuotta sitten totesi, miksi Finnkino siitä maksaisi – monopolin vuoksi kuluttajilla ei kuitenkaan ole vaihtoehtoa.

Finnkino on perustellut pääkaupunkiseudun IMAXittomuutta ainakin sillä, että salin (joka on sisältä ikään kuin puolipallo) muoto on hankala ja sellaiselle ei ole Tennispalatsissa tilaa. Järki sanoo, että tämä ongelma ei voi koskea Itäkeskuksen uutta ja Ison Omenan laajentuvaa teatterikokonaisuutta – Tukholmankin ensimmäinen IMAX avattiin tosiasiassa naapurikaupunkiin Solnaan, toki nopean metroyhteyden päähän.