Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Finnkinon Scape, eli keisarin uudet vaatteet

Blogit Kuvien takaa 16.1.2017 11:56
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Belgia sai IMAXin viime vuoden lopulla. Norjaan avataan tänä vuonna IMAX-teatteri. Oslon teatterin avauttua vain kahdesta Länsi-Euroopan maasta puuttuu IMAX. Toinen on 340 000 asukkaan Islanti. Toinen on 5,6 miljoonan asukkaan Suomi.

Asia ei voi olla kiinni vain siitä, että markkinat ovat meillä suhteellisen pienet. Koko Virossa on vain 1,3 miljoonaa asukasta, eli kourallinen enemmän kuin Suomen pääkaupunkiseudulla, ja silti Tallinnassakin on IMAX. Pietarissa on neljä IMAX-salia.

Kirjoitan nyt nimenomaan pitkän elokuvan IMAXista. Se on laadukas esitystekniikka, joka vaatii omanlaisensa teatterisalin.

Finnkino ei rakenna IMAXia, koska sen ei tarvitse. Ketju kilpailee vain itseään vastaan. Finnkinolla on valtavirtaelokuvien de facto monopoliasema kaikissa niissä 11 Suomen suurimmassa kaupungissa, joissa se toimii. IMAX-lisenssi on kallis. Kuten IMAXin varatoimitusjohtaja haastattelussani pari vuotta sitten totesi, miksi Finnkino siitä maksaisi – monopolin vuoksi kuluttajilla ei kuitenkaan ole vaihtoehtoa.