Finnkino-kriisi: markkinajohtaja liian ahne Hämähäkkimiehelle

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kiirastorstai 17.4.2014 jää suomalaiseen elokuvahistoriaan päivänä, jolloin Finnkino näytti voimansa koko muulle elokuva-alalle. Markkinajohtajan asema on niin vahva, että Finnkinon ei tarvitse taipua.

Kinan keskellä on The Amazing Spider-Man 2 -elokuva. Tänään iltapäivällä saapui lopullinen vahvistus neuvottelujen päättymisestä: elokuva ei tosiaan tule Finnkinon valkokankaille Suomessa. Tiettävästi viime päivinä keskusteluja käytiin suoraan Yhdysvalloista, Sony-studiolta Ruotsiin, jossa Finnkinon konsernijohto sijaitsee.

Riidan taloudelliset yksityiskohdat ovat salaisia. Alalla tapausta pidetään eräänlaisena helpotuksena: pinnan alla kyteneet ongelmat tulivat nyt kunnolla julki.

Kyse ei missään tapauksessa ole vain Hämähäkkimiehestä. Se vain sattui olemaan leffa, jonka kohdalla Sonylla keitti yli. Kyse on laajasti elokuvakulttuurista.

Finnkinon osuus Suomen elokuvateatterialasta on 70%. Se omistaa Suomen suurimpien kaupunkien kaikki monisaliset teatterit. Toiset tahot Hollywood-studioista pieniin taidelevittäjiin tarjoavat saleihin ohjelmaa. (Finnkinolla on myös erikseen levitysosasto, joka edustaa Hollywood-studioita Universalia ja Paramountia sekä pohjoismaisen levitysfirman Scanboxin hankkimia elokuvia.)