Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Filmin paluu ja jättikankaat – ovatko uutuuselokuvien formaattikokeilut mainoskikkoja

Blogit Kuvien takaa 8.1.2016 22:40
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tuleeko elokuvasta houkuttelevampi, kun sitä esitetään teatterissa aivan omanlaisella tekniikallaan? Kysymys liittyy ainakin Quentin Tarantinon uuteen elokuvaan The Hateful Eight.

Se kuvattiin erityisen leveälle ja terävälle 70-milliselle filmille Ultra Panavision 70-tekniikalla, jota ei oltu käytetty puoleen vuosisataan. Enkä ollenkaan epäile, etteikö sen katsominen 70-milliseltä filmiltä olisi vahva elämys.

Tarantino, joka ei pidä elokuvateattereissa standardiksi levinnyttä digitaaliprojisointia telkkarin katselua kummoisempana, sai elokuvan tuotantoyhtiön mukaan kampanjaansa, johon kuului kalliiden ja jo varsin harvinaisten 70-millisten projektorilaitteiden väliaikainen takaisin asentaminen jopa sataan amerikkalaisteatteriin. 70-millisyydestä tuli näin myös osa The Hateful Eightin markkinointia.

70-millistä versiota esittävissä teattereissa elokuvaa tapahtumallistettiin myös nostalgisella väliajalla. Toisaalta väliaika on osa elokuvan kerrontarytmiä. Nimenomaan tuo pidempi, väliajan sisältävät versio on se, jota ohjaaja pitää parempana (samoin kuin hän muuten pitää VHS:ää Netflixiä parempana).