Espoo Cine 2013: Child's Pose jatkaa tinkimättömän romanialaisen elokuvan voittokulkua

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Berliinin elokuvajuhlien Kultainen karhu meni Romaniaan. Näin voittajaelokuvan Child’s Posen nyt Espoo Ciné -festivaaleilla. Se on erinomainen. Miksi Romaniasta tulee niin hyviä ja tinkimättömiä elokuvia?

Calin Peter Netzerin ohjaama Child’s Pose edustaa samaa havainnoivaa realismia kuin Cannes-voittaja 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää ja oma Romania-suosikkini Herra Lazarescun kuolema. Nyt ei seurata niinkään ulkoista tapahtumaketjua kuin ihmisten kulissien asteittaista romahdusta. Kamera ja aika ovat kuitenkin yhtä armottomia.

Nämä elokuvat eivät paperilla välttämättä kuulosta äärimmäisen intensiivisiltä. Ei ainakaan Child’s Pose, joka koostuu keskusteluista. Tarinan ytimessä on onnettomuus, jossa mies ajoi teini-ikäisen pojan autolla kuoliaaksi. Miehen voimakastahtoinen, melkein sietämätön äiti (Luminiţa Gheorghiu) haluaa pelastaa jälkikasvunsa seurauksilta.

Taustalla ovat Romanian korruptio ja yhteiskuntaluokkien erot.

Joku osaa manipuloida toisia, toiset eivät. Hiljalleen henkilöhahmojen heikkoudet tulevat esiin. Pahinta on ylpeys.

Child’s Pose ei ole kovin vaativaa katsottavaa, sillä se etenee voimalla ja vääjäämättömästi. Mutta kuten Romanian kaikki aiemmatkin kansainväliset menestykset, se on tehty hyvin pienin resurssein.

Tarvitaan vain hyvä tarina ja taitava kertoja. Sekä ennen kaikkea rohkeutta kertoa tarina juuri niin kuin sen itsensä kannalta on parasta.

Paradoksaalisesti yksi syy Romanian tasoon elokuvamaana voi olla se, mitä maan arvostetuin ohjaaja Cristian Mungiu (4-3-2, Yli vuorten) haastattelussani sanoi: ”Meillä Romaniassa kukaan ei kuvittele, että elokuva toisi rahansa takaisin. Kukaan ei tule elokuvaamme katsomaan. Siksi voimme tehdä taidetta. — Meillä ei ole elokuvakulttuurista kiinnostunutta yleisöä. Paradoksaalisesti se on meille etu. Yleisöämme on ympäri maailmaa.”

Eli kun ei mietitä yleisösegmenttejä ja mielistellä, syntyy parasta elokuvaa joka kiinnostaa vaativaa yleisöä kaikkialla – joskaan se ei välttämättä kotimaassaan menesty.

No, ei se aivan niinkään mene. Child’s Pose onnistui saamaan puolelleen paitsi Berliinin juryn, myös romanialaista yleisöä, vaikka se on kova ja kriittinen.

Child’s Pose esitetään Espoon Tapiolan kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa tänään ma 19.08.2013 klo 18.45. Espoo Cinén koko ohjelmisto täällä.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen